Europos Sąjungos lyderių išrinktas naujuoju Europos Vadovų tarybos pirmininku, D.Tuskas sakė kalbą Baltijos pajūryje Vesterplatės pusiasalyje, kuriame 1939 metų rugsėjo 1-ąją nuaidėjo pirmieji Antrojo pasaulinio karo šūviai iš nacių Vokietijos karo laivo „Schleswig-Holstein“. Po dviejų savaičių iš rytų į Lenkiją įsiveržė Sovietų kariai, Maskvai su Berlynu pasidalijus Lenkiją.

Nuo pat 1939-ųjų rugsėjo 1-osios iki paskutinių karo dienų 1945-aisiais Lenkija išgyveno vienus didžiausių karo žiaurumų, beveik visa gausi šios šalies žydų bendruomenė buvo sunaikinta nacių. Žuvo beveik 6 mln. lenkų – apie 17 proc. šalies gyventojų, iš jų – apie 3 mln. žydų.

Per penkerius metus pasaulinis karas nusinešė beveik 60 milijonų gyvybių.

„Šiandien, žvelgdami į Ukrainos tragediją kare — turime vartoti šį žodį — mūsų žemyno rytuose, mes žinome, kad 1939-ųjų rugsėjis neturi pasikartoti“, – sakė D.Tuskas.

Jis pabrėžė, kad Europa turi pasimokyti iš praeities, ir tai neturi būti „naivaus optimizmo pamoka“, nes žemyno saugumui reikia „narsos, vaizduotės ir ryžtingų veiksmų“.

Europos saugumas yra svarbiausia tema ketvirtadienį Velse prasidėsiančiame NATO viršūnių susitikime. Atmenančios skausmingą istoriją Lenkija ir Baltijos šalys ragina sutelkti čia didoką nuolatinį NATO pajėgų kontingentą, nors tai gali atrodyti sunkiai pasiekiama.

„Vis dar yra laiko sustabdyti visa tai Europoje ir pasaulyje tiems, kuriems smurtas, jėga ir agresija vėl tampa politinės veiklos arsenalu“, – kalbėjo D.Tuskas.

Vokietijos prezidentas Joachimas Gauckas Vesterplaėje paragino visas 28 ES šalis „būti kartu“.

„Stabilumas ir taika mūsų kontinente vėl pavojuje, – sakė J.Gauckas. – Mes stosime prieš tuos, kurie sulaužė tarptautinę teisę, aneksavo svetimą teritoriją ir teikia karinę paramą separatistų judėjimams užsienio šalyse“.

Šiuo komentaru Lenkijos prezidentas aiškiai rodo į Rusijos veiksmus Ukrainos rytuose.

„Naudoti karinę jėgą prieš savo kaimynes, aneksuoti jų teritoriją, neleisti joms laisvai rinktis savo vietos pasaulyje – tai tampa nerimą keliančiu priminimu apie Europos XX amžiaus istorijos tamsiuosius puslapius“, – Lenkijos prezidentas Bronislawas Komorowskis rašė viename laikraštyje paskelbtame straipsnyje, pasirodžiusiame prieš Antrojo pasaulinio karo pradžios metines.