D. Tuskas pridūrė, kad, Britanijai referendume nubalsavus už pasitraukimą iš ES, Slovakijoje rugsėjo 16 dieną susitinkantys jau 27 šalių lyderiai turi daug dėmesio skirti „saugumui“ ir kitoms problemoms, tarp jų ir migracijos krizei.

Po derybų su Liuksemburgo ministru pirmininku Xavier Betteliu D. Tuskas sakė, kad Bratislavos viršūnių susitikime bus kalbama apie Bendrijos gyvenimą po Britanijos pasitraukimo, tačiau derybų strategija dėl savitarpio santykių su Britanija ateityje nagrinėjama nebus.

„Mūsų pozicija yra visiškai aiški: jokių derybų be pranešimo“ apie pradėtą atsiskyrimo procesą, kalbėjo D. Tuskas žurnalistams.

„Toks principas yra numatytas mūsų sutartyse. Ir jis ten yra dėl vienos priežasties – ginti kartu pasilikti norinčių Sąjungos narių saugumą, o ne tos (narės), kuri nusprendžia pasitraukti“, – pridūrė buvęs Lenkijos premjeras.

„Todėl mes neatsisakysime šito principo“, – patikino jis.

Europos Komisijos pirmininko pirmasis pavaduotojas Fransas Timmermansas ketvirtadienį naujienų agentūros AFP paskelbtame interviu sakė, kad britų politikai turėtų vieningai susitarti dėl reikalavimų „Brexit“ derybose.

Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May yra sakiusi, kad bent jau iki kitų metų pradžios neketina inicijuoti išstojimo procedūros pagal ES sutarties 50-ąjį straipsnį ir pradėti derybų, kurios turėtų užtrukti dvejus metus.

Tuo metu D. Tuskas kalba, kad likusios 27 Bendrijos narės turėtų daug dėmesio skirti saugumo po Britanijos išstojimo klausimams, rytinėms ES šalims vis aktyviau raginant suformuoti bendrą ES kariuomenę.

„Esu tvirtai įsitikinęs, kad mūsų prioritetas turėtų būti susigrąžinti visišką kontrolę vidaus saugumo srityje ir (užtikrinti) išorės sienų (saugumą)“, – sakė D. Tuskas.

„Neatsitiktinai šis klausimas, kartu su migracijos (klausimu), buvo referendumo kampanijos Jungtinėje Karalystėje dėmesio centre“, – kalbėjo jis.

D. Tusko žodžiuose atsispindi ES „trijų didžiųjų lyderių“ – Vokietijos kanclerės Angelos Merkel, Prancūzijos prezidento Francois Hollande'o ir Italijos vadovo Matteo Renzi pozicija dėl Bendrijos saugumo; jie tai išsakė susitikę rugpjūčio 22 dieną Italijos lėktuvnešyje „Garibaldi“, išmetusiame inkarą prie Italijai priklausančios Ventotenės salos.