„Jeigu paklaustumėte manęs šiandien..., aš pasakyčiau, kad dar nėra pakankamos pažangos, tačiau mes jos sieksime“, – D. Tuskas sakė žurnalistams po susitikimo su Didžiosios Britanijos premjere Theresa May jos rezidencijoje Dauningo gatvėje.

Britų ir ES pareigūnai šią savaitę dalyvauja ketvirtajame derybų rate prieš spalį įvyksiantį ES viršūnių susitikimą, kuriame bus nuspręsta, ar derybose dėl skyrybų jiems pavyko pasiekti „pakankamos pažangą“.

Tačiau D. Tuskas pagyrė Th. May praėjusią savaitę pasakytą svarbią kalbą, kurioje ji pažadėjo suteikti teisinių garantijų Britanijoje gyvenantiems ES piliečiams ir pažadėjo tęsti įmokas į ES biudžetą pereinamuoju dviejų metų laikotarpiu, po 2019 metų, kai Britanija pasitrauks iš ES.

Pasak D. Tusko, kalbos tonas buvo „konstruktyvus ir labiau realus“.

„Pyrago suvalgymo jį išsaugant filosofijai pagaliau ateina galas“, – sakė jis.

Pastaroji frazė buvo aliuzija į radikalių „Brexit“ šalininkų britų frazę, kokia, anot jų, turėtų būti vyriausybės pozicija derybose.

Bendrija tvirtina, kad pirmiausia reikia pasiekti „pakankamos pažangos“ trijose prioritetinėse srityse – sprendžiant dėl ES piliečių statuso, sienos su Šiaurės Airija režimo bei pasitraukimo iš Bendrijos sąskaitos, ir tik tuomet būtų galima pradėti svarstyti Londono reikalavimą derėtis dėl būsimų Britanijos prekybos ryšių su bloku.

Anksčiau antradienį D. Tuskas susitikęs su Th. May Dauningo gatvėje sakė, kad po jos kalbos yra nusiteikęs „gerokai optimistiškiau“, tačiau pridūrė: „Žinoma, mus vis dar reikia padaryti turbūt kažką esmingesnio“.

„Aš manau, kad kūrybiškai spręsdami šiuos klausimus mes galime rasti sprendinių, kurie tiktų abiems (šalims) – likusioms 27 (ES narėms) ir JK“, – pareiškė Th. May.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)