Tuo tarpu Carly Fiorina įrodė, jog pelnytai buvo pakviesta į debatų sceną kartu su stipriausiais respublikonų pretendentais.

Simi Valyje, Kalifornijoje, esančioje Ronaldo Reagano prezidentinėje bibliotekoje vykusiuose debatuose varžovai nuo pirmųjų minučių pradėjo puolimą prieš nekilnojamojo turto magnatą D.Trumpą, kuris, paneigdamas visas ankstesnes politines prognozes, šiuo metu tvirtai pirmauja varžybose dėl galimybės tapti partijos kandidatu 2016-ųjų lapkritį vyksiančiuose prezidento rinkimuose.

„Pone Trumpai, mums nereikia mokinio Baltuosiuose rūmuose, vieną ten jau turime“, - įgėlė D.Trumpui Viskonsino gubernatorius Scottas Walkeris, turėdamas galvoje milijardieriaus televizijos realybės šou „Mokinys“ (The Apprentice).

Ši kandi replika greitai sulaukė atsako iš D.Trumpo, kuris parodė, jog ne veltui per šią kampaniją buvo pramintas buldogu, be gailesčio taršančiu savo varžovus, toliau stiprindamas savo pozicijas respublikonų varžybose, po kurių paaiškės, kas kovoje dėl Baltųjų rūmų surems ietis su demokratų kandidatu, kuriuo, labai tikėtina, bus Hillary Clinton.

„Viskonsine aš pakilau į pirmą vietą, o jūs nudardėjote žemyn“, - atkirto Viskonsino gubernatoriui D.Trumpas, turėdamas galvoje smunkantį jo populiarumą.

Šios replikos, nuskambėjusios tris valandas trukusiam debatų maratonui artėjant prie pabaigos, išprovokavo kelias minutes trukusį žodžių mūšį, kurio epicentre, suprantama, buvo D.Trumpas.

Milijardieriaus varžovai, tarp jų anksčiau favoritu laikytas Jebas Bushas, per debatus jautė milžinišką spaudimą, suprasdami, kad sėkmingas pasirodymas gali padėti jiems sutvirtinti pozicijas ir išsiskirti iš gausaus būrio kandidatų, likus mažiau nei penkiems mėnesiams iki pirmųjų balsavimų respublikonų pirminiuose rinkimuose.

C.Fiorina, vienintelė moteris tarp respublikonų pretendentų į prezidento postą ir vienintelė, kuri po praėjusį mėnesį vykusių žemiausius reitingus turinčių kandidatų debatų iš tos grupės trečiadienį buvo pakviesta į sceną susirungti su stipriausiais respublikonų pretendentais, daugelio vertinimu pasirodė puikiai.

Buvusi IT milžinės „Hewlett-Packard“ vadovė jausmingai ragino nutraukti finansavimą pelno nesiekiančiai organizacijai „Planned Parenthood“, kuri moterims teikia sveikatos apsaugos paslaugas, įskaitant abortus.

Ji taip pat davė deramą atkirtį užgauliems D.Trumpo komentarams apie jos išvaizdą, kuriuos žodžių į vatą nevyniojantis milijardierius neseniai išsakė interviu vienam leidiniui.

„Manau, visos šios šalies moterys labai aiškiai išgirdo, ką pasakė ponas Trumpas“, - sakė ji, verdama magnatą lediniu žvilgsniu.

Šie C.Fiorinos žodžiai buvo palydėti garsiais plojimais.

D.Trumpas, nukrypdamas nuo jam įprasto stiliaus, nesivėlė į ginčus su oponente ir jai atsakė: „Manau, jos veidas dailus, galvoju, kad ji yra graži moteris“.

Įpusėjus debatams būta temų, kuriose C.Fiorina, gerai pasirengusi diskusijai, dominavo tarp kitų kandidatų, kai pliekė demokratų stovyklos favoritę H.Clinton už kompetencijos stygių, emocingai ragino užtikrinti geresnį narkomanijos gydymą, užsimindama, kad priklausomybė nuo narkotikų pasiglemžė jos dukters gyvybę, taip pat kai aštriai kritikavo D.Trumpo verslo praktiką.

„Pridarote aibes skolų, nuostolių, naudodamas kitų žmonių pinigus“, - sakė C.Fiorina.

„Kodėl turėtume patikėti jums tvarkyti šios šalies finansus?“ - retoriškai klausė ji.

Debatuose dalyvavę 11-a kandidatų aktyviai ginčijosi įvairiais klausimais, įskaitant migraciją, tai, kokių veiksmų reikėtų imtis dėl gresiančio valstybinių institucijų uždarymo, ir kaip elgtis su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Tuo metu, kai labiau įprasti pretendentai, tokie, kaip Ohajo gubernatorius Johnas Kasichas ir senatorius Marco Rubio, neriasi iš kailio, kad patrauktų į save žiniasklaidos dėmesį ir išsikovotų daugiau brangaus eterio laiko, dar vienas netipiškas kandidatas, į pensiją išėjęs neurochirurgas Benas Carsonas, tyliai stiprina savo pozicijas ir šiuo metu pagal populiarumą jau užima antrą vietą.

Kol kas neaišku, ar B.Carsonas kelia realią grėsmę aštrialiežuvio milijardieriaus dominavimui, tačiau šio mediko, kuris, kaip ir D.Trumpas, niekuomet nėra dirbęs valstybės tarnyboje, iškilimas yra dar vienas įrodymas, kad šalies rinkėjai linksta į neisteblišmento kandidatus.

„Kai pradėjau kampaniją, visi politikos žinovai sakė, kad neturiu jokių šansų, - sakė B.Carsonas. - Dabar turime daugiau nei 500 tūkst. donacijų, ir pinigai toliau plaukia“.