Ekstravagantiškasis verslininkas milijardierius, realybės televizijos žvaigždė ir respublikonų pretendentas į prezidentus sakė, kad J. McCainas – medaliais apdovanotas aviatorius, kuris penkerius metus prasikankino belaisvių stovykloje, – nenusipelno didvyrio statuso už savo tarnybą Vietnamo kare.

„Jis nėra karo didvyris“, – pareiškė D. Trumpas socialinių konservatorių aktyvistų susirinkimui Vidurio vakarų valstijoje Ajovoje.

„Jis yra karo didvyris todėl, kad buvo sučiuptas. Man patinka žmonės, kurie nebuvo sučiupti, OK?“ – pareiškė D. Trumpas.

69 metų verslo magnatas niekada nėra tarnavęs JAV armijoje.

Jis taip pat pareiškė, kad J. McCainas JAV karinio jūrų laivyno akademiją Anapolyje 6-ojo dešimtmečio pabaigoje „baigė būdamas paskutinis savo klasėje.

78 metų J. McCainas, kuris 2008 metais buvo respublikonų kandidatas į prezidentus ir varžėsi su demokratu Baracku Obama, buvo sučiuptas per bombardavimo reidą Vietname 1967 metų spalį.

Jis asmeniškai nereagavo į D. Trumpo komentarus, bet jo 30 metų duktė, diktorė Meghan McCain, išreiškė pasipiktinimą.

„Negaliu patikėti, ką skaitau šį rytą. Pritrenkta. Pasibjaurėjusi. Nėra žodžių“, – parašė ji „Twitter“.

„Turiu brolį, kuris ką tik, prieš mėnesį, grįžo iš Afganistano. Džiaugiuosi, kad jis gali grįžti namo ir išgirsti tai sakant apie tėvą ir jo tarnybą“, – ironiškai pridūrė ji.

D. Trumpo pastabos iškart sukėlė politinį triukšmą; kiti aukšto rango respublikonai gynė J. McCaino karinę patirtį ir bandė pasinaudoti varžovo netaktu.

„@SenJohnMcCain yra Amerikos didvyris, taškas. Aš smerksiu bet kokį išpuolį prieš jo tarnybą ir bet ką, kas vilki uniformą“, – deklaravo Viskonsino gubernatorius Scottas Walkeris, kuris, kaip ir D.Trumpas, siekia tapti Respublikonų partijos kandidatu į prezidentus.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry – demokratas, kurio paties karinė tarnyba buvo kritikuojama jam 2004-aisiais siekiant prezidento posto, – taip pat stojo ginti J. McCaino.

Johnas McCainas yra didvyris ir įsikūnijęs charakteris. Jis tarnavo ir liejo kraują, ir patyrė neapsakomus kankinimus“, – sakoma J. Kerry pareiškime.

Prieš savaitgalį D. Trumpas buvo favoritas tarp 15 pretendentų į Respublikonų partijos prezidentinio kandidato statusą.

Birželio mėnesį jo išsakytos pastabos apie tai, kad dokumentų neturintys meksikiečių imigrantai yra žagintojai ir narkotikų kontrabandininkai, nulėmė, kad šis pompastiškas nekilnojamojo turto magnatas daug dienų buvo svarbiausia figūra šalies naujienose.

Tačiau dar neaišku, kaip jo komentarai apie J. McCainą galėtų pakirsti jo siekį patekti į Baltuosius rūmus, atsižvelgiant į tai, kad amerikiečiai bendrai savo karius vertina daug labiau už politikus.

Mokyklos laikais D. Trumpas lankė vieną karinę akademiją Niujorko rajone, bet niekada netarnavo.

Atrankos tarnybos dokumentuose, kurie buvo gauti jam 2011 metais siekiant patekti į Baltuosius rūmus, rodė, kad jis sugebėjo išvengti šaukimo į Vietnamo karą atidėjimais dėl studijų ir medicininių priežasčių.

J. McCainas – admirolų sūnus ir vaikaitis, kuris dabar pirmininkauja Senato Ginkluotųjų pajėgų komitetui, – pats sako, kad 1958 metais JAV karinio jūrų laivyno akademiją Anapolyje į rytus nuo Vašingtono baigė penktas nuo galo 899 kadetų klasėje.