„Iš tiesų, susitikimas su JAV prezidentu yra suplanuotas prieš G-20 viršūnių susitikimą, greičiausiai ketvirtadienį anksti vakare“, - sakė A. Merkel atstovas Steffenas Seibertas spaudos konferencijoje.

Liepos 7-8 dienomis šiauriniame Vokietijos uostamiestyje vyksiančiame pagrindinių išsivysčiusių ir kylančių ekonomikų pasaulio lyderių susitikime tikriausiai vėl išryškės transatlantiniai nesutarimai klimato kaitos, prekybos, pabėgėlių ir kitais klausimais.

Praėjusią savaitę A. Merkel buvo susitikusi su svarbiausių Europos valstybių lyderiais ir pažadėjo laikytis savo pozicijos klimato kaitos ir atviros rinkos klausimais susitikime su D. Trumpu. Pastarasis paskelbė, kad JAV pasitrauks iš Paryžiaus klimato kaitos sutarties, ir žada toliau laikytis savo protekcionistinės politikos su šūkiu „Svarbiausia – Amerika“.

Praėjusį ketvirtadienį A. Merkel pareiškė, kad „nesutarimai yra akivaizdūs, ir būtų negarbinga bandyti juos dangstyti. To aš nedarysiu“.

Ji taip pat sakė, kad dėl JAV pasitraukimo iš 2015 metų Paryžiaus klimato kaitos sutarties Europa „yra labiau nei kada nors anksčiau pasiryžusi“ siekti, kad šis susitarimas būtų sėkmingas.

Susitikimo dienomis Hamburge budės daugiau nei 20 tūkst. policijos pareigūnų, kurie turės užtikrinti jo dalyvių, tarp kurių bus Kinijos prezidentas Xi Jinpingas, Rusijos lyderis Vladimiras Putinas ir Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas, saugumą.

Prieš šį susitikimą ir jo dienomis numatyta daugiau nei 30 protesto akcijų.

Dieną prieš G-20 susitikimą D. Trumpas dalyvaus Rytų ir Vidurio Europos šalių lyderių susitikime Varšuvoje. Į jį taip atvyks dešiniųjų pažiūrų Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas, nesutariantis su Vakarų Europos lyderiais, ypač migrantų priėmimo klausimu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)