Kaip rodo apklausos, pastarosiomis savaitėmis D. Trumpo populiarumas nusmuko dėl jo prieštaringai vertinamų pareiškimų.

Šįkart jis pabrėžė ketinantis laikytis griežtos saugumo politikos, prilygstančios „šaltajam karui“, nors demokratas viceprezidentas Joe Bidenas tvirtina, kad D.Trumpo planai sukels pavojų amerikiečių gyvybėms.

„Nugalėsime radikalų islamo terorizmą, kaip nugalėdavome kiekvieną grėsmę, su kuriomis susidurdavome kiekviename amžiuje“, – D.Trumpas sakė permainingai balsuojančioje Ohajo valstijoje, labai svarbioje JAV prezidento rinkimų baigčiai.

Ši jo kalba užsienio politikos klausimais žymėjo naujausias D.Trumpo rinkimų štabo pastangas atgaivinti stringančią kampaniją, kai jo varžovės demokratės Hillary Clinton populiarumas didėja.

D. Trumpas mėgino švelninti itin kontraversiškus pareiškimus, kad prezidentas Barackas Obama ir jo buvusi valstybės sekretorė H. Clinton sukūrė ekstremistinę „Islamo valstybės“ (IS) grupuotę.

D. Trumpas šįsyk sakė, kad IS atsirado kaip tų abiejų politikų „politinių sprendimų tiesioginis rezultatas“, turėdamas omenyje chaosą Irake ir Libijoje.

Jis tvirtino, kad džihadistų judėjimas, kurį Irake ir Sirijoje atakuoja JAV vadovaujamos koalicijos aviacija ir specialiosios pajėgos, yra „visiškai veikiantis“ 18-oje šalių ir turi „ambicingų padalinių dar šešiose“.

Nekilnojamojo turto magnatas ir buvęs televizijos realybės šou žvaigždė žadėjo, kad Jungtinės Valstijos atsisakys „valstybių kūrimo“ politikos, ir pasisakė už „naują požiūrį“ į partnerystę su sąjungininkais užsienyje, kad būtų galima „sustabdyti radikaliojo islamo plitimą“.

D.Trumpas pažadėjo „labai glaudžiai“ dirbti su NATO. Jis atsisakė savo ankstesnės kritikos Aljansui, kai tvirtino, kad jam tapus prezidentu Amerika nebūtinai automatiškai gins bloko nares nuo agresijos.

Laikinas įšaldymas

„Anksčiau sakiau, kad NATO yra atgyvenusi, nes nesugeba tinkamai tvarkyti su terorizmu. Po mano komentarų jie pakeitė savo politiką ir dabar turi naują padalinį, orientuotą į terorizmo grėsmes. Labai gerai“, – pabrėžė kandidatas.

D.Trumpas sakė manantis, kad Jungtinės Valstijos gali rasti „bendrą kalbą su Rusija“ kovoje prieš IS džihadistus. Šis teiginys vargu ar nutildys kritikus, kaltinančius respublikonų kandidatą pernelyg atsainiu požiūriu į Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną.

Kandidatas sakė, kad jo administracija „agresyviai vykdytų bendras ir koalicijos karines operacijas, kad sutriuškintų ir sunaikintų ISIS (IS)“, taip pat būtų „draugė visiems nuosaikiems musulmonams reformuotojams Artimuosiuose Rytuose“.

Kalbėdamas apie vidaus politiką, D.Trumpas reikalavo griežčiau tikrinti imigrantus. Pasak jo, Jungtinėse Valstijose įvykdytų virtinės atakų, tarp jų 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro išpuolius, 2013 metų sprogdinimus Bostone ir neseniai įvykdytas šaudynes Orlando naktiniame gėjų klube, surengė „imigrantai arba imigrantų vaikai“.

„Į šią šalį turėtume priimti tik tuos, kas laikosi mūsiškių vertybių ir gerbia mūsų žmones“, – sakė jis ir pažadėjo laikinai sustabdyti imigraciją iš „pavojingiausių ir neramiausių pasaulio regionų“, eksportuojančių terorizmą.

„Per Šaltąjį karą buvo vykdoma atranka pagal ideologija. Jau seniai pribrendo laikas sukurti kitą atrankos filtrą dėl grėsmių, su kuriomis susiduriame mūsų dienomis. Vadinu tai ekstremalia lojalumo patikra“, – kalbėjo D.Trumpas.

Kita jo siūloma vidaus politikos priemonė – įkurti „komisiją dėl radikaliojo islamo“, į kurią būtų įtraukti „reformas palaikantys balsai musulmonų bendruomenėje“. Ši komisija dėtų pastangas išardyti džihadistų tinklus ir sustabdyti jaunų amerikiečių radikalizavimą.

H.Clinton kampanija pakomentavo, kad siūlymas tikrinti imigrantų ideologines pažiūras yra „klasta“.

„Ši vadinamoji politika negali būti rimtai vertinama“, – savo pareiškime rašo H.Clinton vyriausiasis politiko patarėjas Jake'as Sullivanas.

„Kaip gali Trumpas šaltu veidu tai siūlyti, jeigu jis priešinasi santuokų lygybei ir savo kampanijos partneriu pasirinko žmogų, kuris pasirašė prieš LGBT (lesbiečių, gėjų, biseksualių ir translyčių asmenų bendruomenę) nukreiptą įstatymų Indianoje? Tai ciniška klasta, turinti padėti apeiti kruopščius svarstymus dėl jo piktinančio pasiūlymo atriboti vieną religiją nuo mūsų šalies. Niekas neturėtų pasiduoti šiai klastai“, – pabrėžė jis.