Antradienį į pirmąjį posėdį renkasi naujai išrinktas Kongresas, kuriame ir daugelis respublikonų, ir demokratų nori sankcijas ne silpninti, o stiprinti, bet D. Trumpo komanda neatskleidžia, ką jis nuspręs.

D. Trumpas tikino, kad apie kovą su „Islamo valstybe“ žino daugiau už savo šalies generolus, o dabar aiškėja, kad jis tiki ir apie kibernetinius įsilaužimus žinantis daugiau už visas Amerikos žvalgybas, galingiausias pasaulyje.

Jos, pasak išrinktojo prezidento, jau katastrofiškai suklydo dėl masinio naikinimo ginklo Irake, ir būtų nesąžininga, jei ir dabar Rusiją kaltintų nebūdamos tikros.

„Įsilaužimus labai sunku įrodyti. Tai gali būti ir kas kitas. Be to, žinau dalykų, kurių kiti žmonės nežino. Taigi jie negali būti tikri dėl padėties“, – žurnalistams sakė D. Trumpas.

Bet būsimasis jo atstovas spaudai siūlo nelaukti žemę drebinančių apreiškimų. Seanas Spiceris pareiškė, kad grįžęs į Niujorką, D. Trumpas tik papasakos, kokias išvadas pats pasidarė, bet nieko slapto ar išskirtinio neatskleis.

Tačiau antradienį į pirmąją sesiją renkasi Kongresas, kuriame daugumą abejuose rūmuose turi respublikonai.

Daugelis jų metų metus kaltino demokratų prezidentą Baracką Obamą dėl minkštumo Rusijos atžvilgiu, todėl dabar susidurs su pasirinkimu: ar nuryti gėdą ir išsižadėti savo pareiškimų, ar stoti skersai kelio savo partijos prezidentui.

Kol kas nuotaika krypsta ne D. Trumpo naudai.

Senato ginkluotųjų pajėgų komiteto vadovas Johnas McCainas jau poryt rengia klausymus dėl kibernetinių grėsmių Amerikai.

„Aišku, kad Rusija užpuolė Jungtines Amerikos Valstijas. Visos mūsų žvalgybos agentūros patvirtins, kad taip įvyko. Kongrese dirbsime, kad sankcijas sustiprintume, kad užkirstume kelią tolesnėms atakoms prieš Jungtines Valstijas. To sieksime abi partijos. Norime dirbti su būsimuoju prezidentu, bet kartu kaip įstatymų leidėjai turime ir savo atsakomybę atsakyti į ataką prieš Jungtines Valstijas“, – sakė JAV senatorius J. McCainas.

B. Obama, praėjusią savaitę skelbdamas sankcijas, pareiškė, kad dėl Rusijos veiksmų turi sunerimti visi amerikiečiai – tai dar viena jo užuomina, kad dėl šio klausimo nedera skirstytis į respublikonus ir demokratus, bet D. Trumpas iškart atsakė, kad atėjo laikas eiti didesnių ir geresnių dalykų link.

Ir parašė „Twitter“ žinutę, kuri buvo tokia stulbinama, kad atsidūrė pirmuosiuose laikraščių puslapiuose: savo šalies prezidento ir ilgamečio jo priešininko dvikovoje išrinktasis prezidentas stojo priešininko pusėn: „Puikus Putino žingsnis atidėti atsaką – visada žinojau, kad jis labai protingas!“

Rusijos ambasada Amerikoje iškart pasidalijo šia žinute savo „Twitter“ paskyroje.

D. Trumpo patarėja vėliau dar pareiškė CNN, kad Rusijos karinė žvalgyba, kuriai B. Obama paskelbė sankcijas, nei važinėja į Jungtines Valstijas, nei turi jose savo aktyvų.

D. Trumpas, pasak jo atstovo, nespręs dėl B. Obamos paskelbtų sankcijų, kol sulauks žvalgybos instruktažo, nors pats jo ilgai kratėsi, ir tik prieš pat Naujuosius metus atlyžo, kad su žvalgybininkais šią savaitę susitiks. Dėl savo šalies interesų.

„Gauname nuolatinius žvalgybos instruktažus. Šiandien kartu su išrinktuoju prezidentu dalyvausime įprastiniame žvalgybos instruktaže, bet, manau, per artimiausias dienas išrinktasis prezidentas sulauks daugiau informacijos apie šią ir kitas temas“, – sakė išrinktasis JAV viceprezidentas Mike`as Pence`as.

D. Trumpo komanda atsisakė atskleisti, kaip jis pasielgs su B. Obamos sankcijomis dėl įsilaužimų, dėl kurių į Rusiją sugrąžinti 35 jos piliečiai, dirbę atstovybėse Vašingtone ir San Fransiske, bet įtariami dėl šnipinėjimo, be to, paskelbti draudimai karinės žvalgybos vadovybei ir kelioms su ja siejamoms bendrovėms.

Būsimasis D. Trumpo atstovas spaudai suabejojo, ar B. Obamos sankcijos išties proporcingos įsilaužimų žalai, ir pavadino neatsakingu tai, kad išvadas puolama daryti neturint galutinių žvalgybos išvadų.