D.Trumpas sakė, jog atšaukia šeštadieniui numatytą pasirodymą Konservatorių politinio veiksmo konferencijoje (CPAC), kad galėtų dalyvauti mitinguose Kanzase, kur tą dieną vyks respublikonų sueigos, ir, vėliau, Floridoje, kurios respublikonai balsuos kovo 15-ąją.

Netoli Vašingtono rengiamos konferencijos organizatoriai sakė, kad yra „labai nusivylę“ paskutinę minutę priimtu favorito sprendimu nedalyvauti. „Jo pasirinkimas pasiunčia aiškią žinią konservatoriams“, – „Twitter“ parašė CPAC.

Respublikonai susiduria su dar akivaizdesniu pasirinkimu po T.Trumpo retorikos per ketvirtadienį įvykusius partijos debatus, kuria buvo šokiruojamai nusileista žemiau juostos. D.Trumpas kalbėjo apie tai, ar priimti visuomenę skaldančią jo kandidatūrą, ar sužlugdyti jo žygį siekiant Respublikonų partijos kandidato į JAV prezidentus statuso.

Pravėręs burną, vos po kelių D.Trumpas jau kalbėjo apie savo penio dydį, ir šis nešvankumo lygis nustebino net turint omenyje žemą jo standartą, nustatytą per ankstesnius renginius ir keliantį rimtus klausimus D.Trumpo stovykloje dėl jo galimybių būti išrinktam.

Daug konservatorių, tarp jų – Respublikonų partijos nominacijos taip pat siekiantis Tedas Cruzas, į Kongresą 2010 ir 2012 metais pateko pasinaudodami eilinių narių Arbatėlės judėjimu, ir viena jo steigėjų Jenny Beth Martin penktadienį maldavo CPAC dalyvių rinktis T. Cruzą, o ne favoritą.

Pasak jos, D. Trumpas daro „viliojantį metimą“ su savo raginimu padaryti Ameriką vėl didžią, bet „Donaldas Trumpas pirmiausia, paskiausia ir visur tarp to ir ano myli tik save“.

Ji kritikavo jį dėl besikeičiančios pozicijos imigracijos klausimu ir dalyvavimo virtinėje nekilnojamojo turto kursų, kuriais, pasak kaltintojų, iš dalyvių buvo išviliota tūkstančiai dolerių.

„Suktybėmis vilioti iš žmonių jų sunkiai uždirbtus pinigus? (Tai) tikrai ne Arbatėlės judėjimas“, – sakė ji.

Nepaisydami padažnėjusių atakų D.Trumpo atžvilgiu, visi jo debatų oponentai – senatorius T. Cruzas, senatorius Marco Rubio ir Ohajo gubernatorius Johnas Kasichas – pripažino, kad parems tą kandidatą, kurį galiausiai paskirs partija.

Bet penktadienį D. Trumpui pareikšta konservatorių, nusivylusių debatais, kritika prilygsta gana stulbinančiam priekaištui.

„Dėl to spektaklio pasijutau nesmagiai“, – parašė konservatorius Matthew Continetti laikraštyje „Washington Free Beacon“.

Tai turi liautis

„Ekrane dešimtis metų stebėdavau, kaip dirba konservatyviųjų įstaigos, jų veikėjai, išrinktieji pareigūnai, užsidegę veikti paskatinti ne tik šio Niujorko demagogo, bet ir jo skatintojų, kurie iki paskutinės akimirkos laukė, kada galėtų kritikuoti ir pamėginti jį sustabdyti“, – pažymi M. Continetti.

Garsusis konservatorių pranešėjas Frankas Luntzas, dirigavęs pagrindinei grupei per debatus, atrodė esąs suerzintas tokio vulgarumo.

„Tai turi liautis“, parašė jis tinkle „Twitter“ ir dar pridūrė, kad „22 iš 25 grupės narių šįvakar pasakė, kad #GOPDebate (Respublikonų partijos debatai) pakenks respublikonams per visuotinius rinkimus“.

Vyresnieji respublikonai, tarp kurių yra ir 2012 metais partijos nominuotas Mittas Romney, išreiškė savo susirūpinimą, kad D.Trumpo nominavimas tik padėtų demokratų atstovei Hillary Clinton tapti prezidente.

„Donaldas Trumpas yra apgavikas, sukčius“, – sakė ketvirtadienį M. Romney ir ragino rinkėjus palaikyti kitus pretendentus į partijos nominantus.

Nė kiek nelaukęs D. Trumpas atrėžė, pavadindamas M.Romney „dūstančiu artistu“ ir užsipuldamas jį, kad M. Romney „maldavęs“ palaikymo, bet pralaimėjęs B. Obamai prieš ketverius metus.