Vienas nežinomu norėjęs likti Baltųjų rūmų pareigūnas sakė, kad naujojo įsako pasirašymas planuojamas pirmadienį.

Naujas įsakas buvo pradėtas rengti iškart po to, kai federalinis teismas užblokavo ankstesnį D.Trumpo įsaką. Visgi prezidento administracija ne kartą atidėjo jo pasirašymą, nes buvo stengiamasi jį suderinti su įvairiomis agentūromis, atsakingomis už draudimo įgyvendinimą.

D.Trumpo administracijos pareigūnai sakė, kad naujuoju įsaku siekiama įveikti teisines kliūtis, dėl kurių buvo užblokuotos pirmasis įsakas. Jo tikslas liks toks pat: neįleisti į JAV potencialių teroristų, kol vyriausybė peržiūrės pabėgėlių ir tam tikrų šalių piliečių, besikreipiančių dėl vizų, patikrinimo sistemą.

Pirmuoju imigracijos draudimo įsaku D.Trumpas laikinai buvo uždraudęs į šalį atvykti Irano, Irako, Somalio, Sudano, Jemeno, Sirijos ir Libijos piliečiams bei sustabdęs JAV pabėgėlių programą.

Naujajame įsake iš šalių, kurių piliečių 90 dienų neįsileis Jungtinės Valstijos, sąrašo veikiausiai bus išbrauktas Irakas. Toks sprendimas buvo priimtas dėl to, kad Pentagonas ir Valstybės departamentas atkreipė Baltųjų rūmų dėmesį į tai, kad Irakas užima itin svarbų vaidmenį kovojant su „Islamo valstybės“ teroristų grupuote.

Remiantis naujojo įsako juodraštine versija, kuri buvo pateikta JAV įstatymų leidėjams praėjusios savaitės pabaigoje, šešių šalių piliečiams 90 dienų nebus išduodamos vizos, nes administracija tebesvarsto, kaip sugriežtinti tikrinimo procedūras.

Manoma, kad įsake bus kalbama ir apie kitus pokyčius, tarp jų ir aiškų pareiškimą, kad pabėgėliams iš Sirijos nebebus taikomas išskirtinis draudimas atvykti neribotą laiką. Prognozuojama, kad jiems galios bendras draudimas – nauji pabėgėliai į Ameriką negalės būti priimami 120 dienų

Taip pat nurodoma, kad įsake netaikomos jokios specifinės išlygos šalių, iš kurių bus draudžiama atvykti, religinėms mažumoms. Kritikai kaltino administraciją, kad jos formuluotė sudaro sąlygas krikščionims atvykti, bet užkerta kelią musulmonams.

D.Trumpas ankstesnį įsaką dėl pabėgėlių ir migrantų pasirašė sausio pabaigoje. Šis žingsnis išprovokavo sumaištį, paniką ir pasipiktinimą. Kai kurie keleiviai buvo sulaikyti JAV oro uostuose ir išsiųsti atgal į šalis, iš kurių atvyko, kitiems nebuvo leista įsėsti į savo lėktuvus užsienio oro uostuose.

Manoma, kad pasirašius naująjį įsaką, vėl kils prieštaravimų banga bei naujų jo svarstymų teisme.