Trumpai pirmadienį Baltuosiuose rūmuose tylos minute pagerbė beveik 3 tūkst. žmonių, kurie žuvo per tas 2001 metų atakas, kai du iš keturių užgrobtų keleivinių lėktuvų įsirėžė į Pasaulio prekybos centrą Niujorke, vienas – į Pentagoną, o dar vienas – nukrito lauke netoli Šanksvilio Pensilvanijoje.

Ryto tylos minutė vyko maždaug tokiu laiku, kai pirmasis lėktuvas įsirėžė į pirmąjį iš dviejų Pasaulio prekybos centro dangoraižių.

D. Trumpas su žmona taip pat pareiškė pagarbą per ceremoniją Pentagone, kuriai vadovavo gynybos sekretorius Jimas Mattisas ir Štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Josephas Dunfordas.

Rugsėjo 11-osios atakų metinės minimos D. Trumpui tvarkantis su destrukcija, kurią Jungtinėse Valstijose sėjo du uraganai per tris savaites.

Viceprezidentas Mike'as Pence'as administracijai atstovaus ceremonijoje prie paminklo Šanksvilyje.

D.Trumpo, kuris yra niujorkietis, santykis su rugsėjo 11-osios atakomis yra komplikuotas. Jis dažnai pamini šias teroro atakas, kad pagirtų miesto atsaką į jas, bet taip pat padaro nepagrįstų pareiškimų dėl to, ką darė ir matė tą dieną.

D.Trumpas dažnai giria Niujorko policininkus, ugniagesius ir kitus gelbėtojus, kurie nuskubėjo prie sugriauto Pasaulio prekybos centro, kai kuriais atvejais žinodami, kad turbūt neišeis iš ten gyvi. Jų drąsą prezidentas pateikia kaip miesto, kuriame pats iškilo, atsparumo pavyzdį.

Tačiau D. Trumpas kritikavo tai, kaip su šiomis atakomis tvarkėsi George'as W. Bushas, ir kaltino tuometinį respublikonų prezidentą neapsaugojus amerikiečių.

D. Trumpas taip pat yra padaręs abejotinų pareiškimų apie rugsėjo 11-ąją, pavyzdžiui, kalbėdamas apie musulmonus sakė, kad tuo metu, kai griuvo Pasaulio prekybos centro dangoraižiai, Džersi Sityje, kitoje Hadsono upės pusėje priešais Manhataną, „tūkstančiai žmonių džiūgavo“. Naujienų archyvuose nėra įrodymų apie kokius nors ten vykusius masinius musulmonų šventimus.

D. Trumpas taip pat sakė, kad per tas atakas neteko „šimtų draugų“ ir kad padėjo valyti griuvėsius. Per atakas žuvusių jam pažįstamų žmonių pavardžių D.Trumpas nėra nurodęs, tačiau minėjo pažinojęs katalikų kunigą, kuris žuvo dirbdamas miesto ugniagesių departamento kapelionu.