Tuojau po penktadienį įvykusio Th. May ir D. Trumpo susitikimo Baltuosiuose rūmuose naujasis Amerikos prezidentas pasirašė įsaką, stabdantį pabėgėlių atvykimą ir įvedantį naują griežtą tikrinimo tvarką atvykėliams iš septynių musulmoniškų šalių.

D. Trumpo sprendimas išprovokavo paskelbti internete peticiją, raginančią neleisti prezidentui atvykti planuojamo valstybinio vizito į Britaniją. Per šią oficialią viešnagę rengiami iškilmingi tviskantys renginiai, tokie kaip karališkasis banketas Bakingamo rūmų pokylių salėje.

Iki ankstaus pirmadienio minėtą peticiją, adresuotą Britanijos parlamentui, pasirašė beveik 900 tūkst. žmonių.

Th.May šeštadienį sulaukė prieštaringų vertinimų, kai atsisakė pasmerkti D.Trumpo priemones prieš imigraciją, kai žurnalistai ją spaudė atsakyti per vizitą Turkijoje. Tačiau vėliau premjerė paskelbė griežtą pareiškimą, kai paaiškėjo, kad bus paveikti ir Britanijos piliečiai.

„Jungtinių Valstijų imigracijos politika yra Jungtinių Valstijų vyriausybės reikalas – lygiai taip pat kaip šios šalies (Britanijos) imigracijos politiką turėtų nustatyti mūsų vyriausybė“, – sekmadienį sakė vienas premjerės biuro atstovas.

„Tačiau nesutinkame su tokio pobūdžio požiūriu, ir jis nebus tas, kurį rinksimės mes“, – pridūrė atstovas.

Britų užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas sakė, kad JAV sprendimas yra „priešinantis, ir klaidinga pasmerkti gėdai dėl pilietybės“.

T. May ir D. Trumpas

Išimtis Jungtinei Karalystei

Tarp iškilių Britanijos piliečių, kuriems galėtų būti taikomos naujosios JAV taisyklės, yra olimpinis bėgimo čempionas Mo Farahas. Jis pasmerkė D. Trumpo paskelbtas taisykles, grindžiamas „nežinojimu ir išankstiniu nusistatymu“ bei galinčias sutrukdyti jam lankyti savo šeimą, gyvenančią Jungtinėse Valstijose.

„Šių metų sausio 1-ąją Jos Didenybė karalienė paskelbė mane Karalystės riteriu. Sausio 27-ąją prezidentas Donaldas Trumpas, regis, padarė mane svetimšaliu“, – rašė atletas, atstovaujantis Britanijai, bet gimęs Somalyje.

Irake gimęs britų įstatymų leidėjas Nadhimas Zahawi, priklausantis Th.May Konservatorių partijai, anksčiau atskleidė, kad jam būtų draudžiama atvykti į JAV pagal naująsias taisykles.

„Liūdna, liūdna diena, kai pasijunti esąs antrarūšis pilietis! Liūdna diena JAV“, – pridūrė jis.

Vis dėlto vėliau sekmadienį B.Johnsonas užsitikrino, kad Britanijos piliečiams ir dvigubą pilietybę turintiems asmenims draudimas atvykti į Jungtines Valstijas nebūtų taikomas, kai aptarė šį klausimą su Vašingtonu.

Užsienio reikalų ministerija vėliau paskelbė, kad minėtas nurodymas bus taikomas tik asmenims, vykstantiems į JAV tiesiogiai iš septynių išvardytų šalių: Irako, Irano, Libijos, Somalio, Sirijos, Jemeno ir Sudano.

„Jeigu keliaujate į JAV iš kur nors kitur, o ne iš šių šalių (pavyzdžiui, iš JK), vykdomasis įsakas jums netaikomas, ir nepatirsite jokių papildomų tikrinimų, kad ir kokia būtų jūsų pilietybė arba gimimo šalis“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Ministerija pridūrė, kad dvigubą pilietybę turintys asmenys gali būti papildomai tikrinami, jeigu atvyksta iš septynių išvardytų šalių – „pavyzdžiui, JK ir Libijos pilietybę turintis asmuo, atvykstantis į JAV iš Libijos“.

Užsienio reikalų ministerijai paskelbus šį išaiškinimą, M.Farah atstovės sakė, kad sportininkui „palengvėjo“, bet jis vis tiek „fundamentaliai nesutinka“ su D.Trumpo nurodymu.

N.Zahawi gyrė vyriausybę, kad užtikrino garantijų Britanijos piliečiams, ir pridūrė, kad lieka įsitikinęs, jog naujosios JAV taisyklės yra „klaidinga politika“.

Didėjantis spaudimas Th. May

D.Trumpo sprendimas išprovokavo protestų visame pasaulyje. Pirmadienį demonstrantai planuoja rinktis netoli Dauningo gatvės Londone ir surengti eitynių kituose Britanijos miestuose.

Šalyje stiprėja spaudimas Th.May, kad jis atsiribotų nuo D.Trumpo, o opozicinės Leiboristų partijos lyderis Jeremy Corbynas ragina vyriausybę atidėti planuojamą prezidento valstybinį vizitą, kol minėtas draudimas bus panaikintas.

Th.May „nuviltų Britanijos žmones, jeigu neatidėtų valstybinio vizito ir kuo aiškiausiai nepasmerktų Trumpo veiksmų“, – jis rašė „Twitter“ žinutėje.

Internetinę peticija prieš vėliau šiais metais planuojamą D. Trumpo vizitą turės būti apsvarstyta Britanijos parlamento, bet vyriausybės atstovas sakė, kad kvietimas „buvo pateiktas ir priimtas“ Vašingtono.