Kaip nurodo žiniasklaida, minčių apie galimybę blokuoti milijardieriaus nekilnojamojo turto magnato užmojus tapti JAV vadovu buvo išsakyta po to, kai D.Trumpas išprovokavo pasipiktinimą, paraginęs neleisti į šalį atvykti musulmonams.

Dienraštis „The Washington Post“ ketvirtadienį pranešė, kad įtakingi respublikonai neseniai argumentavo, jog partija turėtų sutelkti savo palaikymą alternatyviam kandidatui, jeigu D.Trumpas prasiveržtų per pirminius rinkimus.

„Manau, kad jie daro didelę klaidą. Manau, kad esu tas, kuris įveiks Hillary“, – D.Trumpas sekmadienį sakė televizijai „Fox News“, turėdamas omenyje demokratų kampanijos favoritę Hillary Clinton.

Kreipdamasis į respublikonų lyderius, jis pridūrė: „Atsiprašau, kad taip su jumis pasielgiau, bet jums teks prie to priprasti. Tai viena iš gyvenimo problemų.“

Nauja televizijos NBC ir dienraščio „The Wall Street Journal“ apklausa rodo, kad D.Trumpas pirmauja ir kad šalies mastu jį palaiko 27 proc. potencialių respublikonų rinkėjų. Kiti visuomenės nuomonės tyrimai rodo, kad magnatas yra įgijęs panašų pranašumą daugelyje valstijų.

Tačiau NBC apklausa taip pat konservatyvių pažiūrų T.Cruzas, kuris laikėsi atsargios taktikos ir viešai nekritikavo D.Trumpo, šalies mastu iškilo į antrąją vietą ir buvo palaikomas 22 proc. respondentų.

Be to, dienraščio „Des Moines Register“ šeštadienio vakarą paskelbti kitos apklausos rezultatai parodė, kad T.Cruzas dešimčia punktų lenkia D.Trumpą Ajovos valstijoje, kurioje vasario 1 dieną vyks pirmieji respublikonų pirminiai rinkimai.

Komentuodamas T.Cruzo iššūkį, D.Trumpo pareiškė, kad Teksaso senatoriui stinga savitvardos ir nuovokos, todėl jis neturėtų tapti prezidentu.

„Kaip jis elgėsi su Senatu, kur jis, tiesą sakant, elgiasi truputį maniakiškai – tokiu būdu nieko nenuveiksi“, – aiškino D.Trumpas.

„Negalima eiti į Senatą ir šaukti bei vadinti žmones melagiais, nesugebėti maloniai elgtis ir sutarti su žmonėmis. Jie niekada nieko nepasieks. Štai tokia problema su Tedu“, – pridūrė jis.

Abejonės dėl paties D.Trumpo savitvardos ir tinkamumo tapti prezidentu debatuose vis pasigirsta nuo praėjusio pirmadienio, kai jis paragino „visiškai ir visuotinai“ uždrausti musulmonams atvykti į Jungtines Valstijas po Kalifornijoje įvykusių masinių šaudynių, kurias įvykdė musulmonų pora.

Sekmadienį dalyvaudamas pokalbių laidose D.Trumpas jau kiek sušvelnino savo reikalavimą tvirtindamas, kad musulmonams turėtų būti uždrausta įvažiuoti į JAV tol, kol mes „susitvarkysime su šia problema“.

„Tai liga. Jie ligoti žmonės. Liga plinta. Yra grupelė labai sergančių žmonių. Mes turime surasti atsakymą. Musulmonai gali padėti mums tą atsakymą surasti“, – D.Trumpas sakė „Fox News“ sekmadienį.

Bendra NBC ir „Te Wall Street Journal“ praėjusią savaitę atlikta apklausa parodė, kad 57 proc. amerikiečių nepritaria siūlymui uždrausti musulmonams įvažiuoti į Jungtines Valstijas.

Antradienį respublikonų kandidatai į prezidentus renkasi Las Vegase jau penktam ir paskutiniam šiais metais debatų ratui prieš 2016 metų prezidento rinkimus.

Be D.Trumpo, T.Cruzo, Beno Carsono ir Marco Rubio juose dalyvaus buvęs Floridos gubernatorius Jebas Bushas, verslininkė Carly Fiorina, Naujojo Džersio gubernatorius Chrisas Christie, Ohajaus gubernatorius Johnas Kasichius ir Kentukio senatorius Randas Paulas, sekmadienį pranešė CNN.