Eskaluodamas žodžių karą per sieną, D.Trumpas pasinaudojo socialiniu tinklu „Twitter“, kad papriekaištautų Enrique Pena Nieto.

„Jeigu Meksika nenori mokėti už itin reikalingą sieną, tuomet būtų geriau atšaukti artėjantį susitikimą“, – pareiškė jis.

Kitą savaitę numatytos abiejų prezidentų derybos Baltuosiuose rūmuose.

Trečiadienį ūmusis JAV lyderis nurodė pareigūnams pradėti „planuoti, projektuoti ir statyti fizinę sieną“ palei 3200 kilometrų ilgio JAV ir Meksikos valstybių sieną.

Pažaboti imigraciją – tokia buvo D.Trumpo rinkimų kampanijos šerdis, nors vis dar rimtai abejojama, iš kur paimti lėšų šiam projekto įgyvendinimui.

D.Trumpo sprendimas sukelti spaudimą prezidentui E. P. Nieto jo šalies viduje susilaukė atkirčio; pastarasis atsikirto kreipimosi į tautą trečiadienį vėlai vakare vaizdo įrašu.

„Apgailestauju ir smerkiu Jungtinių Valstijų sprendimą toliau statyti sieną, kuri daug metų, užuot vienijusi, mus skiria“, – sakė E. Pena Nieto trumpame kreipimesi, kurį transliavo televizija. „Meksika netiki sienomis. Nekart sakiau: Meksika nemokės už jokią siena“, – pridūrė jis.

Į tai ketvirtadienio rytą D.Trumpas viešai ir kietai atsikirto patarimu atšaukti vizitą. Toks elgesys gal sukrėstų diplomatus, bet magnatui D. Trumpui tai įprastas požiūris be kompromisų į derybas.

JAV prezidentas tviteriu dar pasinaudojo, kad pabrėžtų prekybos tarp Meksikos ir JAV disbalansą.

„JAV prekybos deficitas su Meksika sudaro 60 mlrd. JAV dolerių. Tai vienpusis sandoris nuo pat NAFTA sutarties pradžios, prarandant daugybę darbo vietų ir bendrovių“, – parašė D.Trumpas tviteryje.

Be to D.Trumpas yra sakęs, kad stengsis iš naujo derėtis dėl 23 metus galiojančios Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos sutarties (NAFTA).