„Ant kortos pastatytas ne tik mano mandatas, bet ir pagarba rinkimams, brazilų tautos suverenitetui ir konstitucijai“, – cituoja jos žodžius AFP. D. Rusef pareiškė, kad ji nepasiduos ir taikiais metodais priešinsis tęsiamai apkaltos procedūrai. „Aš niekada nepasiduosiu“, – tikino ji.

Ji pavadino prieš ją pradėtą nušalinimo procesą „sabotažu“. „Aš dariau klaidų, bet nedariau nusikaltimų“, – pridūrė D. Rusef.

Palikusi prezidentūrą, ji pasakė kalbą savo šalininkams, susirinkusiems priešais valstybės vadovo rezidenciją. Savo kalboje D. Rusef pavadino sprendimą nušalinti ją nuo valdžios tragiška diena jaunai Brazilijos demokratijai, o save – didelio neteisingumo auka.

Prezidentė kaltinama tuo, kad ji 2014 metais skolinosi pinigų valstybiniuose bankuose biudžeto išlaidoms finansuoti, slėpdama Brazilijos ekonomikos problemų mastą, kad padidintų savo šansus laimėti valstybės vadovo rinkimus.

M. Temeras oficialiai pradėjo eiti Brazilijos prezidento pareigas

Michelis Temeras ketvirtadienį pasirašė potvarkį dėl laikino Dilmos Rousseffnušalinimo nuo Brazilijos prezidento pareigų, o po to oficialiai pradėjo eiti valstybės vadovo pareigas. Atitinkamus kadrus parodė televizijos kanalas „Globo“.

Manoma, kad savo pirmąją kalbą naujame poste M. Temeras, iki šiol ėjęs viceprezidento pareigas, pasakys apie 15 valandą vietos laiku (21 valandą Lietuvos laiku).

Anksčiau ketvirtadienį Brazilijos Federalinis Senatas (parlamento aukštieji rūmai) 55 balsais prieš 22 pritarė pasiūlymui tęsti D. Rusef apkaltą. Todėl ji buvo laikinai nušalinta nuo valstybės vadovo pareigų.

Per laikotarpį, neviršijantį 180 dienų, senatoriai turi išnagrinėti kaltinimus, kuriuos D. Rusef pateikė apkaltos proceso iniciatoriai. Jeigu aukštųjų rūmų nariai nesutiks su šiais argumentais, ji grįš į savo postą. Priešingu atveju M. Temeras liks valstybės vadovo poste iki 2018 metų rinkimų. Kad D. Rusef būtų galutinai nušalinta nuo pareigų, reikia, kad šią iniciatyvą paremtų mažiausiai du trečdaliai senatorių.

Prezidentė kaltinama tuo, kad ji 2014 metais skolinosi pinigų valstybiniuose bankuose biudžeto išlaidoms finansuoti, slėpdama Brazilijos ekonomikos problemų mastą, kad padidintų savo šansus laimėti valstybės vadovo rinkimus.

Skelbia ministrų kabinetą

Brazilijos prezidento pareigas einantis Michelis Temeras ketvirtadienį paskelbė verslui palankų ministrų kabinetą, kai jo ligšiolinė viršininkė Dilma Rousseff buvo nušalinta nuo prezidentės pareigų ir tuo baigėsi 13 metų trukęs kairiųjų valdymas.

Rinkos palaikomas centro dešiniųjų veteranas M.Temeras buvusį centrinio banko vadovą Henrique Meirellesą, ortodoksinės pinigų politikos šalininką, paskyrė finansų ministru, o buvusį San Paulo gubernatorių Jose Serra – užsienio reikalų ministru, sakė prezidento patarėjas naujienų agentūrai AFP.