Ketvirtadienį išleistame pranešime krepšininkas atsiprašė už savo pastabas ir prisiėmė visą atsakomybę už pasakytus žodžius.

"Tai buvo labai sunki diena. Kai kurie mano komandos nariai mane paliko dėl šeimos narių ir verslo partnerių spaudimo, - rašoma pranešime. - Mano svajonės apie krepšinio diplomatiją byrėjo į šipulius. Aš vartojau alkoholį. Tai nėra pasiteisinimas, bet interviu metu buvau labai nusiminęs ir sukrėstas. Tai ne pasiteisinimas, tik tiesa".

ELTA primena, kad trečiadienį interviu CNN D. Rodmanas žurnalistams sakė, kad 15 metų sunkiųjų darbų Šiaurės Korėjoje nuteistas amerikietis Kennethas Bae pats dėl to kaltas.

K. Bae sesers teigimu, tokie krepšinio žvaigždės komentarai gali apsunkinti pastangas išlaisvinti kalinį.

Priminė Marilyn Monroe pasirodymą

Tai, kaip D. Rodmanas sudainavo „Laimingo gimtadienio“ Šiaurės Korėjos režimo lyderiui Kim Jong-Unui, priminė Marilyn Monroe dainą Johnui F.Kennedy, ketvirtadienį pasakojo tą įvykį matę turistai.

Holivudo sekso simbolis M.Monroe geidulingą „Laimingo gimtadienio“ versiją JAV prezidentui sudainavo per Demokratų partijos lėšų rinkimo renginį 1962 metais.

D.Rodmanas, buvusi „Chicago Bulls“ žvaigždė, šią dainą Kim Jong-Unui sudainavo trečiadienį. Paskui jis su kitais žaidėjais dalyvavo rungtynėse Šiaurės Korėjos lyderio gimtadienio garbei. Tas pasirodymas išprovokavo itin prieštaringus vertinimus Jungtinėse Valstijose.

„Tai kiek priminė Marilyn Monroe (dainą) JFK, jos tonas“, - ketvirtadienį Pekino oro uoste žurnalistams sakė amerikietė Sophia Sokmensuer, kuri dalyvavo tame renginyje Pchenjane.

D.Rodmanas rodė gestus miniai ir, regis, nusilenkė Kim Jong-Unui, plojant buvusiems NBA žaidėjams ir Šiaurės Korėjos komandai.

„Visi plojo, buvo miela ir buvo linksma“, - sakė ši Niujorko universiteto edukacijos studentė.

Pasak jos, rungtynes buvo „nepaprastai įdomu žiūrėti, buvo labai linksma“.

„Iš pradžių tvyrojo nedidelė įtampa, bet ji atslūgo ir buvo gražu“, - pridūrė ji.

Vieno klubo Filadelfijoje savininkas Seanas Agnew D.Rodmano dainą pavadino „keista“.

„Jis tarsi darė tai ekspromtu ir tai buvo, žinot, akivaizdžiai nerangu“, - sakė S.Agnew AFP.

D.Rodmano komandos kolega, buvęs NBA žaidėjas Ericas Floydas buvo tarp keleivių, atvykusių į Pekiną.

Jis prabėgo pro reporterius su striuke ant galvos ir nesutiko atsakyti į klausimus prieš tai, kai išvažiavo juodu automobiliu.

Kol kad neaišku, kada D.Rodmanas ir kiti žaidėjai grįš iš Šiaurės Korėjos.

Aplankys slidinėjimo kurortą

D. Rodmanas ketvirtadienį ketina aplankyti Šiaurės Korėjoje įkurtą slidinėjimo kurortą – galbūt su tos šalies diktatoriumi Kim Jong Unu, tuo tarpu žvaigždės patarėjai stengėsi užgesinti skandalą dėl jo komentarų apie vieną Pchenjano kalinamą amerikietį.

Vienas šaltinis, tiesiogiai informuotas apie D.Rodmano kelionės planus, sakė, kad 52 metų krepšininkas sraigtasparniu išskrido į naują milijonus dolerių kainavusį kurortą, kuris buvo pastatytas Kim Jong Uno asmenine iniciatyva.

Kol kas neaišku, kad Kim Jong Unas išskrido kartu su D.Rodmanu. Šią informaciją atskleidęs šaltinis atsisakė viešinti savo vardą, nes ši tema yra labai jautri.

D.Rodmanas, jau ketvirtą kartą atvykęs į Šiaurės Korėją, vadovavo chorui, sudainavusiam „Ilgiausių metų“ izoliuotos ir griežtų sankcijų prislėgtos valstybės lyderiui per trečiadienį surengtas parodomąsias krepšinio rungtynes, kurias Kim Jong Unas stebėjo kartu su savo jauna žmona.

Šiaurės Korėjos valstybinė žiniasklaida pareiškė, kad ta daina „atspindi (D.Rodmano) pagarbą“ Kim Jong Unui ir kad jis organizavo šias rungtynes kaip dovaną lyderio gimtadienio proga, pirmąkart patvirtindamas jo gimimo datą. Manoma, kad Kim Jong Unui sukako 31 metai.

D.Rodmano kelionę kritikavo žmogaus teisių aktyvistai ir ten kalinamo JAV misionieriaus Kennetho Bae šeima, kai krepšininkas, duodamas necenzūriniais žodžiais „papuoštą“ interviu, regis, leido suprasti, kad dėl įkalinimo kaltas pats K.Bae, o ne Šiaurės Korėjos valdžia.

Tačiau krepšininko padėjėjai paskelbė pranešimą, kuriame D.Rodmanas atsiprašo dėl tų komentarų ir aiškina, jog tą įtemptą dieną vartojo alkoholį.

„Noriu atsiprašyti – prisiimu visą atsakomybę“, – D.Rodmaną citavo televizija CNN.

K.Bae sesuo Terri Chung sakė, kad jos šeimą supykdė D.Rodmano komentarai ir kad jis turėtų panaudoti savo asmeninius ryšius su Šiaurės Korėjos lyderiu, užtardamas kalinamą tėvynainį, o ne „svaidyti piktinančius kaltinimus“.

„Jis žaidžia su mano brolio gyvybe“, – sakoma T.Chung pranešime.

Šiaurės Korėjos valdančiosios Darbininkų partijos oficialusis dienraštis „Rodong Sinmun“ savo ketvirtadienio numerio pirmajame puslapyje rašo apie tas krepšinio rungtynes ir paskelbė nuotraukų, kuriose besijuokiantis Kim Jong Unas matomas sėdintis šalie D.Rodmano.

„Dennisas Rodmanas sakė, jog nepaprastai džiaugiasi, ir susigraudino, kai vėl susitiko du brangiu ir gerbiamu Maršalu“, – sakoma pirmame puslapyje paskelbtame straipsnyje.