Vos spėjus paskelbti referendumo datą, kampanija įsibėgėjo. Pagreitį jai suteikė Londono meras, pareiškęs, kad vienintelė būdas ES reformuoti – iš jos pasitraukti. Buvęs premjero D. Cmaerono bendramokslis elitiniame Itone garsėja ekscentriškais pareiškimais, už kuriuos teko ir atsiprašinėti, bet šįkart jis pozicijos nekeičia.

„Per artimiausias savaites dar bus daug laiko pakalbėti apie Europą ir kokia puiki galėtų būti Britanijos ateitis ne Europos Sąjungoje. Bet tai – ne šio ryto tema, nes turiu pateikti Londono biudžetą“, – sakė Londono meras Borisas Johnsonas.

D. Camerono nuomone, pasitraukimas iš ES suteiktų tik suverenumo iliuziją, narystė suteikia daugiau galių. Maždaug pusė iš 100 didžiausių Britanijos bendrovių palaiko premjerą, taip pat Londono Sitis ir opozicijoje esantys Leiboristai.

„Jeigu Britanija pasitrauktų iš ES, tai neigiamai paveiktų bendrąjį produktą ir dėl staigaus šoko, ir dėl to, kad bendrovės turės persiorientuoti, kaip prekiauti nebūnant ES nare. Kita vertus, nereikia pamiršti, koks dabar yra Britanijos indėlis į ES biudžetą. Vokietijos, Prancūzijos, Italijos indėlis turėtų būti dar didesnis. Britanijos pasitraukimą skaudžiai pajustų Airija“, – aiškina finansų analitikas Matthew Beesley.

D. Cameronas pradeda kampaniją nuo parlamento, kuriame pristatė Britanijai ypatingą statusą Europos Sąjungoje suteikiantį susitarimą. Jeigu britai balsuotų už tai, kad liktų Bendrijoje, jis turi įsigalioti kitą dieną.

Tačiau jau penki D. Camerono vyriausybės nariai, kuriems leidžiama laisvai rinktis, jau paskelbė – balsuos už tai, kad Britanija pasitrauktų. Tokios nuomonės yra maždaug trečdalis konservatorių partijos parlamentarų. Tai bus antras britų referendumas dėl Europos Sąjungos – 1975-aisiais rinkėjai 67 procentais balsų pritarė narystei tuomet dar Europos Ekonominėje Bendrojoje.

Britų svaras neišlaikė spaudimo, vertė smuko. Analitikai perspėja dėl didėjančios Boriso Johnsono įtakos, jo pareiškimai iš dalies susiję su ambicijomis kada nors perimti konservatorių partijos lyderystę. O Europos Sąjungai, kurią užgulusi pabėgėlių našta, tai – dar vienas galvos skausmas.

D. Cameronas: D. Britanijos pasitraukimas iš ES keltų grėsmę ekonomikai ir saugumui

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas pirmadienį perspėjo, kad Didžiosios Britanijos pasitraukimas iš Europos Sąjungos keltų grėsmę šalies ekonominiam ir nacionaliniam saugumui.

„Pasitraukimas iš Europos keltų grėsmę mūsų ekonomikai ir mūsų nacionaliniam saugumui“, – sakė D. Cameronas kalbėdamas parlamente, kelioms dešimtims jo vadovaujamos Konservatorių partijos narių parlamente, tarp jų ir Londono merui Borisui Johnsonui, pažadėjus balsuoti už Jungtinės Karalystės išstojimą iš Bendrijos.

Praėjusią savaitę Briuselyje vykusiame viršūnių susitikime susitarimą dėl ES reformų užsitikrinęs D. Cameronas rengia referendumą dėl Britanijos pasilikimo Europos Sąjungoje.

„Kai kalbama apie žmonių darbo vietas, neužtenka pasakyti, kad viskas bus gerai ir mes tai išspręsime“, – sakė jis parlamente.

„Mes turime tinkamai pasiruošti ekonominėms sprendimo trauktis pasekmėms“, – sakė premjeras, perspėdamas, kad tai bus „didelis žingsnis į nežinomybę“.

D. Cameronas taip pat perspėjo dėl pasaulinių grėsmių, kurias kelia Rusija ir „Islamo valstybės“ grupuotė.

Mesteldamas repliką Londono merui ir savo varžovui B. Johnsonui, kuris sekmadienį paskelbė balsuosiantis už pasitraukimą iš ES, premjeras pareiškė: „Aš neturiu kito plano išskyrus tą, kuris yra geriausias mūsų šaliai“.

Sekmadienį paskelbtas 51 metų, B. Johnsono pareiškimas yra itin skaudus smūgis ministrui pirmininkui, nes Londono meras, laikomas potencialiu D. Camerono įpėdiniu, yra populiariausias ir aukščiausias pareigas užimantis konservatorių politikas, pasisakęs už vadinamąjį „Brexit“ – Britanijos pasitraukimą iš Bendrijos.

B. Johnsonas yra kaltinamas tokiu savo sprendimu siekiantis vien savo politinių ambicijų.