Šiuos siūlymus D. Cameronas galės panaudoti savo kampanijoje prieš vadinamąjį „Brexit“ - galimą šalies pasitraukimą iš Bendrijos, skelbia "EUBusiness".

Britų pareigūnai tikisi, kad galutinis susitarimas bus pasiektas vasario 18-19 dienomis Briuselyje vyksiančiame ES viršūnių susitikime. Jei tai pavyks padaryti, tikėtina, kad D. Cameronas birželį surengs referendumą dėl šalies ateities ES. Nors ir maža balsų persvara, nuomonių apklausos rodo, kad didesnė dauguma britų balsuotų už pasitraukimą iš Bendrijos.

D. Tuskas vyksta į Londoną po to, kai D. Cameronas penktadienį susitiko su Europos Komisijos (EK) pirmininku Jeanu-Claude'u Junckeriu. Jų susitikimas buvo kiek netikėtas - kad susitiktų su EK vadovu, Britanijos premjeras atšaukė savo vizitus į Švediją ir Daniją.

Per derybas buvo kalbama apie D. Camerono norą įjungti "avarinius stabdžius", skirtus apkarpyti socialines išmokas migrantams. Po susitikimo premjeras teigė matąs pažangą, tačiau parengtas pasiūlymas dėl ES reformų nėra pakankamai geras.

D. Cameronas anksčiau pateikė ES reikalavimus, susijusius su keturiomis pagrindinėmis sritimis: teisingumo garantijomis šalims, kurios nėra euro zonos narės, didesniu konkurencingumu, atleidimu nuo bloko pastangų kurti "vis glaudesnę sąjungą" ir socialinių garantijų atvykėliams į Britaniją iš Bendrijos šalių suvaržymu.

Daugiausia nesutarimų kelia D. Camerono reikalavimas nustatyti naują tvarką, kad į Britaniją atvykę migrantai iš kitų ES šalių galėtų pretenduoti į socialines išmokas tik išgyvenę šalyje bent ketverius metus.