D.Camerono ir EK pirmininko Jeano-Claude'o Junckerio derybose per pirmadienį surengtą vakarienę dėmesys buvo sutelktas į siūlomas ES reformas ir tikėtinas Londono pakartotines derybas dėl ryšių su Briuseliu, sakė viena vyriausybės atstovė.

„Premjeras pabrėžė, jog Britanijos žmonės nepatenkinti dabartine padėtimi ir įsitikinę, kad ES turi pasikeisti, kad būtų geriau sprendžiami jiems susirūpinimą keliantys dalykai“, – pridūrė ji.

J.-C.Junckeris pakartojo norintis „sąžiningo susitarimo su JK (Jungtine Karalyste) ir sieksiantis padėti“, nurodė atstovė, pridūrusi, kad jie sutarė, kad reikės tolesnių diskusijų ieškant išeities.

Prieš anksčiau šį mėnesį vykusius Britanijos parlamento rinkimus D.Cameronas pažadėjo iš naujo derėtis dėl Jungtinės Karalystės vaidmens Europoje ir iki 2017 metų pabaigos surengti referendumą dėl šalies narystės bloke.

Jis pradėjo savo agitacijos už reformas kampaniją per praeitą savaitę Rygoje vykusį ES viršūnių ir šešių buvusių sovietinių respublikų viršūnių susitikimą, sakydamas, kad neabejoja užsitikrinsiantis nuolaidų, nors tai nebus lengva.

D.Cameronas sakė, kad pokyčiai dėl atvykėlių iš kitų ES šalių teisių naudotis Britanijos socialinėmis garantijomis yra absoliuti bet kokių pakartotinių derybų sąlyga.

Premjeras nori priversti migrantus iš ES laukti ketverius metus, kol jie įgis teisę naudotis įvairiomis socialinėmis lengvatomis Britanijoje, taip pat užsitikrinti teisę deportuoti atvykėlius, per šešis mėnesius nesugebėjusius susirasti darbo šalyje.

D.Cameronas vėliau šią savaitę aplankys penkias Europos sostines ir surengs derybas su svarbiais ES lyderiais dėl savo reformų planų.

Britanijos lyderis pirmiausiai atvyks į Daniją, kur ketvirtadienį dalyvaus darbo pusryčiuose su premjere Helle Thorning-Schmidt, o vėliau apsilankys Nyderlanduose ir dalyvaus derybose su premjeru Marku Rutte. Po to jis vakarieniaus su Prancūzijos prezidentu Francois Hollande'u Eliziejaus rūmuose Paryžiuje.

Penktadienį D.Cameronas susitiks su Lenkijos premjere Ewa Kopacz Varšuvoje ir Vokietijos kanclere Angela Merkel – Berlyne.

D.Cameronas tikisi asmeniškai pasikalbėti su visų kitų 27 ES šalių lyderiais prieš Europos Vadovų Tarybos susitikimą birželio pabaigoje, kur jis, kaip tikimasi, pateiks daugiau detalių apie savo reformų planus.

Anksčiau pirmadienį vyriausybė paskelbė, kad dauguma kitų ES šalių piliečių, gyvenančių Britanijoje, negalės balsuoti referendume dėl šalies narystės Bendrijoje.

D.Camerono biuras nurodė, kad referendume galės dalyvauti tik turintys teisę balsuoti Britanijos nacionaliniuose rinkimuose, visi parlamento aukštųjų rūmų nariai, Tautų Sandraugos šalių piliečiai ir Gibraltaro gyventojai.

Tai reiškia, kad balso teisę turės 18 metų ir vyresni Britanijos, Airijos, Maltos, Kipro ir kitų Tautų Sandraugos šalių piliečiai, gyvenantys Britanijoje, taip pat Jungtinės Karalystės piliečiai, gyvenantys užsienyje trumpiau negu 15 metų. Jokie kiti ES šalių piliečiai balsuoti negalės.

„Tai svarbus sprendimas mūsų šaliai, susijęs su Jungtinės Karalystės ateitimi. Štai kodėl manome, kad svarbu, jog tai spręstų Britanijos, Airijos ir Sandraugos piliečiai“, – sakė vienas šaltinis D.Camerono biure.

Britanijoje gyvenantys kitų ES šalių piliečiai turi teisę balsuoti renkant vietos tarybas ir Europos Parlamentą.

Vyriausybė ketina ketvirtadienį pateikti parlamentui svarstyti su tuo referendumu susijusius teisės aktus, o D.Cameronas, kurio Konservatorių partija netikėtai užsitikrino daugumą anksčiau šį mėnesį įvykusiuose visuotiniuose rinkimuose, pradės diplomatinį puolimą Europoje.

Premjeras ir EK pirmininkas per vakarienę D.Camerono užmiesčio rezidencijoje Čekerse valgė pavasariškų salotų, kiaulienos papilvės troškinio ir bavariško kremo deserto su žaliosiomis citrinomis. Per tas derybas lyderiai taip pat aptarė Graikijos ekonomikos padėtį ir krizę Ukrainoje, įskaitant planus pratęsti sankcijas Rusijai vėliau šiais metais, sakė D.Camerono atstovė.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)