Už „Brexit“ atsakingas ministras Davidas Davisas pristatė įstatymo projektą Bendruomenių Rūmų parlamentarams, kurie išvakarėse pritarė įstatymo projektui, įgalinančiam premjerę Theresa May pradėti oficialų Britanijos išstojimo iš ES procesą.

Pristatydama „Europos Sąjungos notifikavimo apie pasitraukimą įstatymo projektą“ parlamente T.May tvirtino, kad vyriausybė „eina į šias derybas tikėdamasi ne nesėkmės, o sėkmės“.

Ji paragino abi debatuose dalyvaujančias stovyklas pamiršti karčią referendumo kampaniją bei po birželio 23-osios balsavimo patirtą šoką ir eiti toliau.

„Po visų tų susiskaldymų ir nesutarimų šalis jungiasi, – sakė ji. – Referendumas kartais skaldė, tačiau šiam susiskaldymui buvo laiko išgyti“.

„Nugalėtojai privalo elgtis kilniaširdiškai. Pralaimėjusieji turi gerbti teisėtus rezultatus. Ir šalis susivienys“, – nurodė premjerė.

Pateiktame dokumente patvirtinama, kad Britanija pasitrauks iš ES bendrosios rinkos, siekdama kontroliuoti imigraciją. Vis tik pasak D.Daviso, vyriausybė sieks „drąsios ir ambicingos laisvosios prekybos sutarties“ ir „naujos pozityvios ir konstruktyvios partnerystės“ su ES.

D.Davisas pabrėžė, kad vyriausybė laikosi „tvirto požiūrio, kad Europos Sąjungos sėkmė atitinka JK interesus“.

Leiboristas Keiras Starmeris, už „Brexit“ atsakingas opozicijos ministras, kritikavo vyriausybę už tai, kad jos 77 puslapių dokumentas buvo pristatytas likus kelioms minutėms iki debatų parlamente, ir paragino D.Davisą užtikrinti ES piliečių teises Britanijoje.

Pasak D.Daviso, Britanija dėl „Brexit“ nepradės „mėtyti žmonių lauk“ iš šalies, tačiau jai reikia tokių pačių garantijų iš ES lyderių Britanijos piliečiams kontinente.

Trečiadienį Bendruomenių Rūmai pritarė projektui įstatymo, kuris leis vyriausybei aktyvuoti ES Lisabonos sutarties 50-ąjį straipsnį ir pradėti dvejus metus užtruksiančias derybas dėl išstojimo iš Bendrijos. Už šį projektą balsavo 498 parlamentarai, prieš – 114.

Šis balsavimas buvo pirmas Bendruomenių Rūmuose dėl vadinamojo „Brexit“ po 17 valandų trukusių debatų. Antras ir paskutinis balsavimas dėl pasitraukimo iš Bendrijos žemuosiuose parlamento rūmuose vyks kitą savaitę, o po jo projektas bus perduotas tvirtinti Lordų Rūmams.