Apklausoms rodant, kad britų visuomenė yra labai susiskaldžiusi dėl to, ar likti Europos Sąjungoje, ryškiausia „Pasitraukimo“ stovyklos figūra – charizmatiškasis Londono meras Borisas Johnsonas penktadienį ir šeštadienį rengia mitingus šiauriniuose miestuose.

B. Johnsonas, kuris siekia įtikinti britus, kad jie gali klestėti išsivadavę iš ES suvaržymų, pasitraukimą iš bloko lygino su pabėgimu iš kalėjimo ir sakė, kad šis referendumas atrodo taip, „tarsi kalėjimo prižiūrėtojas atsitiktinai būtų palikęs atviras kalėjimo duris ir žmonės galėtų matyti saulės nutviekstas žemes už jų“.

Tuo tarpu „Pasilikimo“ stovyklai priklauso ministras pirmininkas Davidas Cameronas, kuris sako, kad Britanija po pakartotinių derybų, kurias jis sėkmingai užbaigė vasarį, užsitikrino „ypatingą statusą“ Europos Sąjungoje ir bus turtingesnė bei stipresnė, jei pasiliks.

Jis neabejoja, kad laimės birželio 23-iosios balsavimą, nepaisant didelių nesutarimų dėl Europos jo paties Konservatorių partijoje, pastarojo meto sunkumų dėl prieštaringai vertinamo biudžeto, grėsmių Britanijos plieno pramonei ir vadinamųjų Panamos popierių nutekinimo.

Jo kampaniją „Britanija stipresnė Europoje“ (Britain Stronger in Europe) parėmė pagrindinės šalies politinės partijos ir kai kurie didžiausi darbdaviai.

Tarptautinės institucijos, tokios kaip Tarptautinis valiutos fondas (TVF), taip pat perspėjo, kad Britanijos pasitraukimas gali jai pakenkti.

Debatai dėl to, ar Britanija turėtų likti ES, vyksta savaites, bet nauja pavara buvo įjungta anksčiau šią savaitę, kai trečiadienį šalies rinkimų priežiūros institucija paskelbė du judėjimus, kuriems suteiktas oficialus ES referendumo agitacinės kampanijos vykdytojo statusas, garantuojantis didesnius išlaidų limitus ir finansavimą iš viešųjų lėšų.

Šis sprendimas, atvėręs valstybės finansuojamų privilegijų lobių skrynią abiem stovykloms, smarkiai nuvylė vieną iš judėjimų, pasisakančių prieš tolesnę šalies narystę Bendrijoje, ir paskatino jo lyderius kreiptis patarimo į teisininkus.

Rinkimų komisija priėmė sprendimą, nepalankų agitacinei grupei, kurią remia Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partijos (UKIP) lyderis Nigelas Farage'as, ir oficialia „pasitraukimo“ kampanijos stovykla paskelbė judėjimą „Balsuokite už pasitraukimą“, palaikomą B. Johnsono.

„Pasitraukite.ES“ (Leave.EU) – gerai finansuojama euroskeptikų grupė, kurią įkūrė spalvinga figūra – multimilijardierius Arronas Banksas, finansiškai remiantis (UKIP), pareiškė, jog tariasi su advokatais dėl galimybės teisiniu keliu užginčyti Rinkimų komisijos sprendimą. Ji taip pat įspėjo, jog dėl tokių žingsnių gali tekti atidėti referendumą.

„Pasilikimo“ kampanijos pagrindine stovykla buvo paskelbtas judėjimas „Britanija stipresnė Europoje“. Ši grupė buvo vienintelė, pateikusi prašymą suteikti jai oficialios „Pasilikimo“ kampanijos stovyklos statusą.