Būtent toks atpildas jiems gresia prieš kelias dienas Jungtinės Karalystės (JK) parlamentui priėmus įstatymo projektą dėl nusikalstamos kilmės kapitalo.

Kaip teigia patys britai, naujasis įstatymas – ryškiausias visuomeninio konsensuso pavyzdys: nepaisant daug šimtmečių demonstruotos pagarbos asmeniniam turtui šioje šalyje pasiektas lūžio momentas, kai garbūs britai nebenori būti rusų banditų kaimynais. Visą korumpuotų užsienio valdininkų kapitalą ir nekilnojamąjį turtą, įsigytą už nusikalstamos kilmės lėšas, ketinama konfiskuoti valstybės naudai, rašo by24.org.

„Toks sprendimas brendo jau seniai, vyriausybė paprasčiausiai daugiau nebegalėjo nereaguoti į visuomenės pasipiktinimą, - apie naująjį įstatymą kalbėjo Aukštosios ekonomikos mokyklos Maskvoje docentas Pavelas Tolstychas. – Pasaulyje tėra keli žinomi centrai, kur turtingi ir labai turtingi asmenys atrasdavo ramią užuovėją savo kriminaliniam kapitalui investuoti. Visų pirma tai Londonas, dar – Monakas ir Lichtenšteinas.

Po Panamos dokumentų skandalo ir BBC televizijos kanalo parodyto dokumentinio filmo apie Londone masiškai plaunamus banditų pinigus, plaukiančius iš Rusijos ir arabų šalių, politikams neliko nieko kito kaip tik atsižvelgti į viešąją nuomonę.

Panašu, kad praktiškai šis įstatymas bus realizuojamas labai paprastai: prabangaus nekilnojamojo turto savininkų bus reikalaujama atskleisti šių pirkinių finansavimo šaltinius. Labiausiai tai palies kapitalą, kurio šaknys – arabų šalyse ir Rusijoje. Jei prabangių būstų savininkams nepavyks argumentuoti ir atitinkamai dokumentais britų valdžios atstovams pagrįsti savo finansų teisėtumo ir skaidrumo, jų nekilnojamas turtas bus konfiskuotas.“

Kaip žurnalistams papasakojo Londono valdžios atstovai, patikrinimus, skirtus nustatyti pinigų, iš kurių buvo perkami brangūs būstai JK sostinėje, jie yra pasirengę pradėti nors ir dabar pat. Visų pirma, bus tikrinamas nekilnojamasis turtas, kurio savininkai – atvykėliai iš Rusijos, Centrinės Azijos, Kinijos ir arabų šalių. Tikrintojai ketina pateikti klausimų dėl bet kokio užsieniečių įsigyto nekilnojamojo turto, kurio vertė viršija 30 000 svarų (33 155 eurus).

Šią dieną jau daugiau nei 7 proc. nekilnojamojo turto Londone priklauso užsienio valstybių piliečiams. Dauguma šių būstų – centrinėje miesto dalyje, kur namų kainos nepadoriai didelės. Pavyzdžiui, rusų oligarchas Romanas Abramovičius prieš kelerius metus nusipirko garsų keturių aukštų namą „Lindsey House“ Londono centre, už kurį paklojo įspūdingą 150 mln. JAV dolerių (apie 136,5 mln. eurų) sumą.