„Ekvadoro vyriausybė neseniai paprašė ponui Assange'ui čia, Jungtinėje Karalystėje, suteikti diplomato statusą. JK šio prašymo nepatenkino ir neveda derybų su Ekvadoru šiuo klausimu“, – sakoma Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

Ekvadoro bandymas gauti diplomato statusą 46 metų J. Assange'ui yra dalis šalies pastangų išspręsti savo ilgamečio įnamio problemą. J. Assange'as į Ekvadoro ambasadą Londone persikraustė prieš penkerius metus, kad išvengtų suėmimo už jam metamus kaltinimus išžaginimu.

Nors pernai Švedija nutraukė tyrimą dėl 2010 metais įvykdyto įtariamo nusikaltimo, Didžiosios Britanijos policija laukia galimybės suimti J. Assange'ą, nes pažeidęs lygtinio paleidimo sąlygas jis nepasirodė teisme.

„Ekvadoras žino, kad norint išspręsti šią problemą Julianas Assange'as turi išeiti iš ambasados ir stoti prieš teismą“, – ketvirtadienį pareiškė Britanijos užsienio reikalų ministerija.

J.Assange'as atsisako palikti Ekvadoro ambasados teritoriją, nes baiminasi, kad bus išduotas JAV ir ten stos prieš teismą už 2010 metais „WikiLeaks“ paviešintus nutekintus slaptus JAV dokumentus.

Ekvadoro užsienio reikalų ministrė Maria Fernanda Espinosa antradienį sakė, kad Ekvadoras ieškos „trečios šalies ar asmens“, kad tarpininkautų siekiant galutinio susitarimo su Britanija dėl „WikiLeaks“ įkūrėjo J. Assange'o ateities.

„Be tarptautinio bendradarbiavimo ir Jungtinės Karalystės bendradarbiavimo... sprendimas yra neįmanomas“, – ministrė sakė užsienio žurnalistams Kite.

Trečiadienį Ekvadoro užsienio reikalų ministerija atsisakė komentuoti žiniasklaidos pranešimus, kad Australijos pilietybę turintis J. Assange'as gavo vienos Pietų Amerikos šalies pilietybę.