Vienoje neseniai buvo pranešta apie dešimtis neišaiškinto sindromo, pasireiškusio ambasados darbuotojams, CŽV pareigūnams ir jų šeimų nariams, atvejų. Tačiau neįvardintas rezidentūros vadovas šią informaciją įvertino skeptiškai, neparodė jautrumo, rašo laikraštis, cituodamas šaltinius.

CŽV atstovas atsisakė patvirtinti arba paneigti šį pranešimą, tačiau nurodė, kad biuras rimtai vertina dešimtis galimų paslaptingo susirgimo atvejų JAV diplomatinėse atstovybėse visame pasaulyje.

Jų priežastis ir šaltinis iki šiol išlieka nežinomi, praėjusią savaitę sakė CŽV direktoriaus pavaduotojas Davidas Cohenas.

„Ar mes ką nors sužinojome daugiau? Manau, kad atsakymas yra taip, bet nepakankamai daug, kad galėtume priimti analitinį sprendimą, kurio laukia žmonės“, – sakė jis.

JAV vyriausybė, įskaitant CŽV ir Pentagoną, šių atvejų tyrimui ir gydymui sustiprino pajėgas.

Vadinamasis Havanos sindromas taip buvo pavadintas po to, kai Kubos sostinėje CŽV ir Valstybės departamento pareigūnai 2016 ir 2017 metais pirmąkart pasiskundė bloga savijauta ir neįprastais negalavimais, tokiais kaip kraujavimas iš nosies, galvos skausmai, sutrikęs regėjimas ir panašūs smegenų sukrėtimą primenantys simptomai.

Kai kurie asmenys skundėsi girdintys aukšto tono ar aštrius garsus, dėl kurių juos pykino.

Tokių negalavimų priežastys kol kas nesuprantamos. Atsirado teorijų, kad juos sukėlė ginklas, kuriame panaudotos didelio intensyvumo mikrobangos, ultragarsas, nuodai. Tačiau taip pat iškelta versijų, kad žmonės paprasčiausiai taip reaguoja į svirplius.

Keletą metų aukšto rango valdžios pareigūnai nekreipė dėmesio į darbuotojų skundus, šiuos simptomus laikydami žmonių reakcija į stresą arba nežinomą dirgiklį.

JAV prezidento Joe Bideno administracija pradėjo tyrimą dėl, kaip buvo įvardinta, „anomalių sveikatos incidentų“ (AHI).

Dar nenustatyta, kas sukelia šį sindromą, nors esama neįrodytų įtarimų, kad amerikiečių diplomatus pasitelkdami didelio intensyvumo elektroninius prietaisus fiziškai žaloja rusų specialiųjų tarnybų nariai ar kiti asmenys.

Laikraštis „The Washington Post“ AHI „židiniu“ įvardino Vieną, kur JAV turi didelę ambasadą ir žvalgybos centrą ir kur pranešta apie dešimtis panašių atvejų.

Ši problema kelia nerimą JAV pareigūnams visame pasaulyje. Rugpjūčio mėnesį JAV viceprezidentė Kamala Harris keliomis valandomis atidėjo savo vizitą į Vietnamą, kai JAV pareigūnai užfiksavo Hanojuje „anomalų sveikatos incidentą“.

Rusėjo pradžioje per CŽV vadovo Williamo Burnso vizitą Indijoje vienam jo delegacijos pareigūnui taip pat pasireiškė į sindromo panašūs simptomai, jis kreipėsi medikų pagalbos, teigia „The Washington Post“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)