Iš maždaug tūkstančio vadinamųjų anomalių sveikatos incidentų (AHI), pramintų Havanos sindromu, apie kuriuos pranešė Amerikos diplomatai, žvalgybininkai ir kiti pareigūnai, maždaug dvi dešimtys lieka nepaaiškintos, naujienų agentūrai AFP sakė pareigūnas, nenorėjęs skelbti savo pavardės.

Pasak jo, vis dar nepaaiškinti atvejai toliau intensyviai tiriami.

Pirmieji atvejai, 2016 metais įvykę Kuboje ir susiję su kraujavimu iš nosies, migrena ar pykinimu po naktį išgirstų veriančių garsų, sukėlė įtarimų, kad Rusija ar kuri nors kita valstybė vykdo kažkokią kampaniją siekdama pakenkti JAV pareigūnams.

Vėliau apie nepaaiškinamus fizinius negalavimus pranešė JAV pareigūnai Kinijoje, Rusijoje, Europoje, net pačiame Vašingtone, tad vyriausybė pradėjo platesnio masto tyrimą. Pasigirdo tiesioginių kaltinimų, kad Rusija turi kažkokį nežinomą elektroninį ar garsinį ginklą.

CŽA direktorius Williamas Burnsas pernai įspėjo Maskvą dėl pasekmių, jei paaiškėtų, kad už šių paslaptingų įvykių stovi rusų žvalgyba.

Tačiau preliminarios CŽA tyrimo išvados nerodo, kad minimais atvejais būtų veikusi kokia nors užsienio valstybė – Rusija ar kuri kita.

„Nustatėme, jog mažai tikėtina, kad kokie nors užsienio veikėjai, įskaitant Rusiją, ilgai vykdo kenkimo JAV darbuotojams kokiu nors ginklu ar mechanizmu kampaniją visame pasaulyje“, – sakė minėtas pareigūnas.

Beveik visi Havanos sindromo atvejai gali būti paaiškinti esamomis ar anksčiau nediagnozuotomis šių žmonių ligomis ar aplinkos veiksniais, parodė tyrimas.

Tik maždaug du tuzinai atvejų liko nepaaiškinti, dėl jų vyksta tolesnis tyrimas. Kalbėdama apie šiuos atvejus CŽA neatmeta užsienio veikimo galimybės, sakė pareigūnas.

„Skausmas realus“

W. Burnsas pareiškime sakė, kad žvalgybos agentūra tęsia tyrimą, ir pažadėjo paramą bei priežiūrą visiems sveikatos problemų turintiems pareigūnams, nepriklausomai nuo tų problemų priežasties.

„Šiam iššūkiui skiriame didelius išteklius, – sakė W. Burnsas. – Toliau... tirsime šiuos incidentus ir užtikrinsime galimybę gauti pasaulinės klasės priežiūrą tiems, kam jos reikia. Nors pagrindinės priežastys gali skirtis, mūsų pareigūnai patiria realius simptomus.“

Nukentėjusiųjų advokatai iškart atmetė CŽA išvadas.

Keliems nukentėjusiesiems atstovaujantis Markas Zaidas sakė, kad CŽA šias išvadas paskelbė siekdama slopinti „maištą tarp savo darbuotojų, nes pareigūnai nenori vykti į užsienį“.

„CŽA ataskaita yra dezinformacija“, – pareiškė jis ir pažymėjo, kad kitos JAV žvalgybos agentūros su ja nesutinka.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas savo pareiškime neginčijo CŽA išvadų, bet sakė, kad tyrimas bus tęsiamas.

„Šiomis išvadomis neabejojama faktu, kad mūsų kolegos praneša apie realias patirtis ir patiria realius simptomus“, – sakė A. Blinkenas.

„Jų skausmas realus. Aš tuo neabejoju“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)