Kinija antradienį paskelbė 4 mln. gyventojų turinčiame Šiaurės vakarų Landžou mieste karantiną, siekiant suvaldyti koronaviruso atvejų kreivės augimą.

Apie naujus ribojimus pranešta Kinijai per praėjusią parą visos šalies mastu nustačius 29 naujus vietinio infekcijos perdavimo atvejus, įskaitant šešis Gansu provincijos sostinėje Landžou.

Landžou pareigūnai nurodė, kad bus griežtai kontroliuojamas „gyventojų atvykimas ir išvykimas“ ir judėjimas bus apribotas tik iki kelionių apsipirkti būtiniausių prekių ar gauti medikų pagalbą.

„Visų tipų gyvenamieji kompleksai turi taikyti uždarą stebėseną“, – sakoma pareigūnų pranešime.

Apie karantiną Landžou mieste paskelbta po to, kai ankstesnę dieną dešimtims tūkstančių gyventojų Kinijos šiaurėje jau buvo griežtai nurodyta neiti iš namų ir buvo apribota turistų prieiga prie lankytinų vietų.

Naujausias Kinijos infekcijos protrūkis susijęs su itin užkrečiama delta atmaina ir nuo jo pradžios patvirtintų infekcijų skaičius per pastarąją savaitę viršijo 100. Vienas šalies sveikatos pareigūnas pirmadienį įspėjo, kad dabartinis protrūkis „sparčiai plečiasi“ ir artimiausiomis dienomis patvirtinamų infekcijų skaičiai didės.

Protrūkiai – vis dažnesni

Didesni viruso proveržiai, kurie antroje praeitų metų pusėje kartodavosi kas du mėnesius, nuo gegužės fiksuojami kone kas dvylika dienų. Ekspertai sako, kad dėl to reikia kaltinti delta atmainą.

Nors Kinijai ir toliau pavyksta vietinio plitimo atvejus sumažinti iki nulio, laikotarpiai be viruso darosi vis trumpesni.

Situacija po truputį virsta viruso plitimo suvaldymo režimo (turima omenyje uždarytas sienas, masinį testavimą, kontaktų sekimą ir itin griežtas keliones bei judėjimą reglamentuojančias taisykles) ir patogeno, gebančio vis geriau prisitaikyti ir apeiti kliūtis, santykių aiškinimusi.

Užkrečiamumu vėjaraupius primenanti delta atmaina – kietas riešutėlis Kinijai (vienintelei pasaulio valstybei, vis dar norinčiai iki nulio išnaikinti koronavirusą).

Paskutinis protrūkis išplito į vienuolika Kinijos provincijų ir netgi sugebėjo patekti į itin griežtai kontroliuojamą sostinę Pekiną. Pareigūnai persėja, kad situacija gali tapti dar sudėtingesnė, ir uždarė su Mongolija besiribojantį miestą, kur per pastarąjį proveržį nustatyta daugiausiai naujų susirgimų.

Vos tik pirminis viruso židinys Uhane buvo užgesintas, Kinija sugebėjo be naujo didesnio proveržio ištverti gerus du mėnesius.

Tai leido antrai pagal dydį pasaulio ekonomikai neuždaryti fabrikų, nesutrikdyti vartojimo ir neuždrausti šalies gyventojams keliauti šalies viduje. Kinija – vienintelė didžioji ekonomika, 2020 metais galėjusi girtis augančia ekonomika.

Tik panaši strategija kovoje su delta atmaina, panašu, nėra tokia sėkminga.

Karantinai, kelionių lėktuvais ir traukiniais ribojimai bei kitos priemonės, skirtos suvaldyti delta atmainos, kuri per vasarą apėmė pusę Kinijos teritorijos, plitimą paskatino vartotojus leisti mažiau pinigų.

Besikartojantys vis nauji protrūkiai situaciją tik blogina – paklausa išlieka vangi, žmonės vengia kelionių net per didžiąsias šventes.

Nepaisant to, Kinijos valdžia ir sveikatos sistemos pareigūnai, panašu, nesvarsto galimybės atsisakyti tikslo išnaikinti koronavirusą iki nulio atvejų – bent jau kol vasarį neprasidės žiemos olimpinės žaidynės.

Jokio atsidarymo

Niekaip neatsisakydama išnaikinimo idėjos, Kinija nepasiduoda pasaulinėms tendencijoms, kuriose kalbama apie gyvenimą su virusu ir reiškiamas tikėjimas, jog skiepai apsaugo nuo sunkių atvejų ir mirčių, o galiausiai padarys galą pandemijai.

Kitos regiono šalys, kurios iš pradžių bandė sekti Kinijos pavyzdžiu, pastaruoju metu keičia strategiją: štai Singapūras ir Australija švelnina karantiną, o Naujoji Zelandija po naujausio atvejų protrūkio, kurį sukėlė delta atmaina, supranta, kad naujų atvejų vis bus ir bus. Ir jau svarsto variantus, kaip atsargiai atsidaryti pasauliui.

Tai vizija, kuriai, panašu, Kinija pritarti negalvoja, o pareigūnai nesvarsto jokių alternatyvų. Tokia situacija kaip reikiant neramina investuotojus.

Nors siekis koronaviruso atvejus išnaikinti iki nulio ir buvo sėkmingas suvaldant viruso plitimą, dabar „Kinijai gresia ilgalaikiai ekonominiai nuostoliai, sukelti nežinios, kaip išeiti iš susidariusios situacijos. Tas netikrumas didina pažeidžiamumą ir pastaraisiais mėnesiais mažina investuotojų entuziazmą“, – sako „Natixis SA“ analitikai.