79 metų prezidentui koronavirusinė infekcija testu patvirtinta ketvirtadienį. Jis izoliuojasi Baltuosiuose rūmuose.

Po diagnozės patvirtinimo J. Bidenas paskelbė kelias žinutes socialiniuose tinkluose, kuriose patikino, kad jaučiasi „gerai“ ir toliau eina prezidento pareigas.

„Jam pasireiškiantys simptomai palengvėjo“, – nurodė J. Bideno asmeninis gydytojas Kevin O'Connoras.

Pasak gydytojo, prezidentą tebevargina sloga bei kosulys ir jis vis dar jaučia nuovargį, tačiau jo pulsas, kraujospūdis, kvėpavimo dažnis ir kraujo įsotinimas deguonimi „išlieka visiškai normalūs“.

Ketvirtadienio vakarą jam šiek tiek pakilo temperatūra – iki 37,4 Celsijaus laipsnio, tačiau skyrus paracetamolio ji nukrito ir dabar išlieka normali, sakė K. O'Connoras.

„Prezidentas gerai toleruoja gydymą“, įskaitant antivirusinį vaistą nuo COVID-19 „Paxlovid“, pridūrė gydytojas.

Itin užkrečiamas pandeminio koronaviruso omikron atmainos potipis BA.5 sukėlė naują susirgimų bangą Jungtinėse Valstijose, kur pastaraisiais mėnesiais hospitalizacijos atvejų skaičius išaugo dvigubai.

Nors teigiama, kad bendrai J. Bidenas yra geros sveikatos, tačiau jo, kaip vyriausio kada nors išrinkto JAV prezidento, amžius kelia didesnį susirūpinimą dėl COVID-19 poveikio.

J. Bidenui, kaip ir jo pirmtakams, tenka tvarkytis su didžiuliu darbo krūviu ir įtampa, kurie neišvengiamai palieka pėdsaką. Pastaraisiais mėnesiais prezidento eisena ne tokia tvirta, o kalba – ne tokia sklandi, kaip buvo tada, kai jis pradėjo eiti pareigas.

Politiškai J. Bidenas išgyvena sunkų savo prezidentavimo etapą – jo laukia lapkritį numatyti kadencijos vidurio rinkimai, kurie, kaip prognozuojama, bus skausmingi Demokratų partijai, o jo asmeniniai reitingai mažėja.

Baltieji rūmai ketvirtadienį pabrėžė, kad J. Bidenas yra pilnai pasiskiepijęs nuo COVID-19, taip pat gavęs dvi stiprinamąsias dozes, o K. O'Connoras pakartojo, jog tikimasi, kad jis „teigiamai reaguos“ į gydymą.

„Kol kas jo ligos eigoje nebuvo nieko, kas suteiktų man pagrindo keisti pirmines prognozes“, – nurodė gydytojas.

Vadovaudamasis JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrų (CDC) rekomendacijomis J. Bidenas toliau izoliuosis, o jo gydytojų komanda „toliau jį atidžiai stebės“, pridūrė K. O'Connoras.

Kiti J. Bideno šeimos nariai ir daugelis artimų patarėjų anksčiau persirgo COVID-19, tačiau prezidentui iki šiol pavykdavo neužsikrėsti.

Pradėjęs eiti prezidento pareigas J. Bidenas, kitaip nei jo pirmtakas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), uoliai laikėsi griežtų COVID-19 protokolų. Jis rengdavo susitikimus per vaizdo konferencijų platformą „Zoom“ ir viešumoje visada dėvėdavo kaukę.

D. Trumpui, tuo metu dar ėjusiam prezidento pareigas, COVID-19 buvo patvirtinta 2020 metų spalį, per patį kovos už valstybės vadovo postą, kurią jis galiausiai pralaimėjo J. Bidenui, įkarštį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją