Kaliningradas – tai Rusijai priklausanti teritorija, įsiterpusi tarp Lenkijos ir Lietuvos, tačiau atskirta nuo likusios Rusijos dalies (todėl vadinama eksklavu). Šis regionas laikomas viena iš pagrindinių įtampą tarp Rusijos ir Vakarų lemiančių zonų, rašo cnn.com.

Straipsnį, su palydovinėmis nuotraukomis galima rasti čia.

Ankstesniu šių metų laikotarpiu iš palydovo gauti vaizdai davė pagrindo manyti, kad rusai gerokai modernizavo Kaliningrade įrengtą branduolinių galvučių bunkerį. Dabar gauta medžiaga, taip pat bendrovės „ImageSat International“ pateikta analizė tik patvirtina, kad ne mažiau kaip keturiose regiono vietovėse vykdoma plataus masto modernizacija.

Iš atvaizdų matyti, kad tam tikri darbai neseniai buvo atlikti konkrečiuose objektuose, kuriuos analitikai identifikavo kaip Kaliningrade esančias branduolinių ginklų saugyklas. Čia aptariami palydoviniai vaizdai buvo fiksuojamai nuo liepos 19 iki spalio 1 dienos. Iš jų matyti, kad yra vykdoma bunkerio renovacija, be to, atliekami ir kiti darbai.

CNN сообщил о новых ядерных бункерах в Калининградской области

Analizuojant kitą seriją vaizdų pavyko išsiaiškinti, kad statoma 40 naujų bunkerių – taip stiprinama netoli Primorsko – antro pagal dydį Rusijos uosto Baltijos jūroje – esanti karinių saugyklų teritorija.

Naujieji bunkeriai išdėstyti aplinkui senesnius ir mažesnius vietovės centre esančius bunkerius. Iš liepos 18 d. darytų vaizdų matyti, kad bunkeriai statomi, o praėjus 10 savaičių gauta medžiaga rodo, kad statyba baigta.

Palydoviniai vaizdai leidžia spręsti ir apie tam tikrą renovaciją visiškai nedideliu atstumu į šiaurę nuo Kaliningrado nutolusioje Čkalovskio oro pajėgų bazėje. Čia nutiesti nauji bėgiai ir įrengta tūpimo pagal prietaisus sistema, padėsiant orlaiviams nusileisti esant atšiaurioms oro sąlygoms.

CNN сообщил о новых ядерных бункерах в Калининградской области

Dar viena nuotraukų serija leidžia spręsti apie Černiachovske vykdomą renovaciją. Čia veikiančioje bazėje dislokuota 152-oji Rusijos pajėgų raketinė brigada. Vasario mėnesį į bazę buvo atgabentos balistinės raketos „Iskander“, kurios gali gabenti branduolines galvutes. Šį veiksmą vienas JAV gynybos pareigūnas pavadino stambiausia iki šiol Rusijos ginklavimosi Baltijos regione operacija.

Į CNN prašymą pakomentuoti gautus įrodymus, leidžiančius spręsti apie Kaliningrade vykdomą karinių bazių modernizavimą, Rusijos ginkluotųjų pajėgų atstovai dar nesureagavo, tačiau Rusijos vyriausybė be perstojo gina savo teisę dislokuoti ginklus tame regione.

CNN сообщил о новых ядерных бункерах в Калининградской области

Ar yra pagrindo sunerimti?

Kaliningradas svarbus, visų pirma, dėl strateginės savo padėties.

„[Rusai] jį laiko labai svarbiu, nes tai jų uostas Baltijos jūroje“, – sakė JAV laivyno admirolas Jamesas G. Foggo III.

Tiesiogiai naujai gautų vaizdų J. G. Foggo nekomentavo. Jis tik pasakė, kad Rusijos buvimas eksklave neatbaido NATO nuo operacijų tame regione.

„Jei jie nori mesti mums iššūkį, to paties sulauks ir iš mūsų, – sakė jis. – Nesileisime įbauginami jokių ten dislokuojamų sistemų.“

Vis dėlto kai kurie JAV pajėgoms vadovaujantys pareigūnai mano, kad pastarieji Rusijos veiksmai turėtų versti sunerimti, ir užsimena apie Rusijos gebėjimą panaikinti bet kokią prieigą ir užblokuoti tam tikras zonas arba taip apsiginkluoti, kad butų suvaržyta potenciali NATO manevrų laisvė. Ypač daug nerimo, esą, kelia kai kurios į Kaliningradą pristatytos modernios ginklų sistemos, įskaitant priešlaivines raketas, radarų sistemas ir raketas „žemė–oras“.

Organizacijos „ImageSat International“ ataskaita tik patvirtina 2018 metų birželį „Federation of American Scientists“ (FAS) paskelbtas išvadas, kuriose nurodoma, kad nuo 2016 metų Rusija greičiausiai gerokai modernizavo branduolinių ginklų saugojimo punktus. FAS ataskaitoje buvo atkreiptas dėmesys į požeminį bunkerį, kuris buvo atkastas ir pagilintas, o tada vėl paslėptas ir, veikiausiai, parengtas greitai nusimatančiai eksploatacijai.

Ką tik pateiktoje „ImageSat“ ataskaitoje irgi minimi to paties bunkerio atnaujinimo darbai. FAS informacijos apie branduolinius ginklus skyriui vadovaujantis Hansas M. Kristensenas kiek anksčiau yra sakęs, kad abejoja, ar tame bunkeryje jau dabar saugomi branduoliniai ginklai, tačiau, anot jo, įvykus krizei, ginklus būtų galima labai greitai tenai nugabenti.

Military during training in Kaliningrad oblast

Įtampa ir toliau neslūgsta

Kaliningradas yra už maždaug 482 kilometrų nuo pagrindinės Rusijos teritorijos. Įtampai tarp NATO ir Rusijos augant, Kaliningradas tapo bene pagrindinis Rusijos ir Vakarų santykius galintis nulemti taškas. NATO pajėgų buvimas Baltijos regione darosi vis akivaizdesnis. Negalima pamiršti ir JAV prezidento Donaldo Trumpo NATO narėms išsakyto raginimo padidinti gynybai skiriamą finansavimą.

Aišku, Kaliningradas nėra vienintelis Rusijos ir NATO pasienis. Rusija taip pat ribojasi su Norvegija, o tame regione keik vėliau šį mėnesį įvyks JAV jūrų pėstininkų pratybos. Šie mokymai – tai vienas iš „Trident Juncture“, pagrindinių NATO karinių pratybų, etapų. „Trident Juncture“ dalyvauja 50 tūkst. karių, 10 tūkst. transporto priemonių, 150 orlaivių ir 70 laivų.

„Trident Juncture“ turi labai konkrečią prasmę ir tikslą. Šie mokymai dar vadinami 5 straipsnio pratybomis, kadangi yra skirti patikrinti NATO sąjungininkių pasirengimą stoti į kovą už kurios nors vienos Aljanso narės, šiuo atveju Norvegijos, suverenitetą, kuriam iškiltų grėsmė agresijos atveju.
Apie tokius įtemptus Rusijos ir Vakarų santykius neteko kalbėti nuo pat Šaltojo karo laikų. Juos neabejotinai komplikavo apnuodijimo atvejis Anglijoje, Rusijai mesti kaltinimai dėl kišimosi į kitų šalių rinkimus ir Maskvai paskelbtos sankcijos.

Kaip sakė „Trident Juncture“ prižiūrintis ir koordinuojantis admirolas J. G. Foggo, pratybos neturėtų kelti jokios grėsmės Rusijai. Jis atkreipė dėmesį, kad tuo metu, kai bus vykdomi manevrai, NATO ir Rusijos kariai bus skiriami 700 kilometrų. J. G. Foggo taip pat pridūrė, kad NATO pasiūlė stebėti pratybas rusų ir baltarusių atstovams.

„Noriu, kad jie ten būtų, nes tai tik patvirtintų, koks stiprus jaučiasi Ajansas“, – sakė J. G. Foggo.