Trečiadienį, balandžio 18 dieną, federalinėms ir valstijos institucijoms išsiųstos nuotraukos, „mėginant nustatyti asmenis“, kurie labai domina tyrėjus.

Nuotraukose vienas iš vyrų užfiksuotas nešantis juodą kuprinę. FTB pareigūnas anksčiau sakė, kad valdžios manymu bombos buvo padėtos juodose nailono kuprinėse ar krepšiuose.

Šaltinio teigimu, kol kas dviejų vyrų tapatybė nenustatyta, o visuomenei nuotraukos nebuvo išplatintos baiminantis, kad tai gali pakenkti tyrimui.

Kiek anksčiau trečiadienį du su tyrimu susipažinę oficialūs šaltiniai identifikavo vieną iš vyrų, kurio pavardė taip pat neįvardyta, kaip galimą įtariamąjį dėl išpuolių.

Vaizdo medžiagoje matyti, kad šis vyras buvo užsidėjęs baltą beisbolo kepuraitę. Vienas iš šaltinių pridūrė, kad kepuraitę jis buvo užsidėjęs atbulai, taip pat vilkėjo šviesių spalvų megztinį su gobtuvu ir juodą striukę.

Iškart nebuvo žinoma, ar šis vyras buvo vienas iš tų, kurių nuotraukos buvo išsiųstos teisėsaugos pareigūnams.

Šis poslinkis tyrime įvyko praėjus dviem dienoms po miestą sudrebinusių dviejų siaubingų sprogimų per tradiciškai vieną didžiausių ir labiausiai pamėgtų metinių renginių.

Iki trečiadienio valdžia padarė „didelę pažangą“ byloje, tačiau kol kas niekas nesuimtas. Šią iš federalinės teisėsaugos gautą informaciją paskelbė CNN žurnalistas Johnas Kingas.

Šaltiniai anksčiau CNN pranešė, jog įtariamasis suimtas, tačiau ir Bostono policija, ir FTB paneigė, kad kas nors buvo suimtas.

Šaltinis Bostono teisėsaugoje CNN pranešė: „Mes ji turime“, tačiau nepaaiškino, ar tai reiškia, kad nustatyta įtariamojo tapatybė, ar jis suimtas. Keletas federalinių šaltinių tvirtino, jog dar kol kas per anksti sakyti, jog tyrimą atliekantys pareigūnai identifikavo įtariamąjį, tačiau kiti šaltiniai Bostone CNN tvirtino, jog jau yra aiškiai identifikuota.

Kalbėdamas CNN laidoje „The Situation Room“ Masačusetso gubernatorius Devalas Patrickas tvirtino, kad tyrėjai „kiekvieną valandą“ vis labiau priartėja prie persilaužimo šioje byloje. Tačiau jis paragino apsišarvuoti kantrybe.

„Ką aš pasakyčiau ir paprašyčiau kiekvieno – suteikti teisėsaugai erdvės daryti savo darbą, - sakė D. Patrickas. - Kai jie turės pilną vaizdą, jie mums pasakys, koks tas vaizdas yra“.

„Norėčiau, kad jie būtų nutvėrę kaltininką per pirmąsias katastrofos minutes, tačiau iš patirties suprantu, kad tam reikia šiek tiek laiko“, - pridūrė gubernatorius.

Kiek anksčiau trečiadienį tyrėjai atskleidė daugiau detalių apie dvylikos sekundžių skirtumu sprogusias bombas. FTB pranešė, kad viena buvo padėta į greitpuodį, paslėptą kuprinėje. Sprogmuo turėjo skeveldrų, tarp kurių galėjo būti vinių ir rutulinių guolių.

Labai gerai su tyrimu susipažinęs federalinės teisėsaugos pareigūnas CNN sakė, kad bombai panaudoto greitpuodžio dangtis buvo rastas sprogimo vietoje ant stogo.

Antroji bomba taip pat buvo padėta į metalinį konteinerį, tačiau kol kas neaišku, ar tai taip pat buvo greitpuodis, sakė FTB.

JAV vyriausybė anksčiau yra įspėjusi federalines tarnybas, kad bombos gali būti daromos iš greitpuodžių – į juos pridedama sprogstamųjų medžiagų, šrapnelio, o detonavimui panaudojamos detonuojančios kapsulės.

Teisėsauga atidėlioja paaiškinimus

Kiek anksčiau pranešta, kad įvyko esminis proveržis Bostono srogdinimų tyrime. Identifikuotas įtariamasis. Iš pradžių buvo skelbiama, kad jis sulaikytas.  CNN televizija remiasi neįvardijamais šaltiniais teisėsaugoje. Vėliau pasigirdo abejonių, ar įtariamasis sulaikytas. Jungtinių Valstijų teisingumo departamentas ir FTB paneigė, kad sučiupo įtariamąjį. Spaudos konferencija vis atidėliojama. Daugėja oficialiai nepatvirtintų detalių apie įtariamąjį.

17 val. vietos laiku (24 val. Lietuvos laiku) turėjusi įvykti spaudos konferencija, kurioje pareigūnai turėjo paaiškinti naujausias tyrimo aplinkybes, vėl atidėta. CNN skelbia, kad neaišku nei kodėl atidėta, nei kada ji įvyks. Paaiškinimai žiniasklaidai trečiadienį buvo atidėti jau ne pirmą kartą. Spėjama, kad atidėta būtent dėl paaiškėjusių naujų detalių.

Tačiau vis tiek kalbama, apie svarbų postūmį tyrime. Skelbiama, kad įtariamąjį padėjo nustatyti stebėjimo ir televizijos kamerų užfiksuoti vaizdai.

CNN reporteriai tiesioginiame eteryje dalinasi iš šaltinių gauta skurdžia informacija. CNN šaltinių teigimu, norima apklausti vyrą, kuris matomas vaizdo įrašuose. Jis buvo su balta beisbolo kepuraite. Dėvėjo šviesių spalvų megztinį su gobtuvu ir juodą striukę.

Iš pradžių buvo sakoma, kad buvo užsiminta apie nustatytą tamsiaodį vyrą, kuris užfiksuotas, kai padėjo paketą su sprogmenimis.

Tačiau nuolat pabrėžiama, kad sulaikymas dar nėra šimtaprocentinis kaltės įrodymas. Tyrimas tęsiamas dėl sprogdinimų, kurie nusinešė 3 žmonių gyvybes ir sužeidė daugiau nei 180.

JAV Federalinis tyrimų biuras (FTB) anksčiau išplatino nuotraukas, kuriose matyti per maratoną Bostone susprogdintų užtaisų likučiai.

DELFI skaitytojas pastebėjo, kad paviešintose nuotraukose matomos kuprinės likučiai panašūs į tą kuprinę, kurią laiko kitose nuotraukose užfiksuotas vyras.

„Tarp daiktų, kurių liekanų rasta, buvo juodo nailono skiaučių - tikriausiai iš kuprinės, taip pat, regis, šratų ir vinių nuolaužų, tikriausiai sudėtų į greitpuodį“, - FTB skyriaus Bostone vadovas Rickas DesLauriers sakė žurnalistams.

Skelbiama, kad abi bombos buvo sudėtos į tamsios spalvos nailoninius krepšius arba kuprines. Kaip matyti nuotraukose, tokią kuprinę rankose laiko baltaodis pusamžis vyras.