Achene prezidento laukė pamaldos ir popietinė apdovanojimo ceremonija. Aštuntame amžiuje Acheno miestas buvo imperatoriaus Karolio Didžiojo sostinė. Jo imperija savo apogėjuje driekėsi nuo Šiaurės Ispanijos iki Elbės upės Vokietijos šiaurėje.

B. Clintonas yra pirmasis JAV prezidentas, gausiantis šį apdovanojimą. Tačiau jį jau yra gavę du JAV valstybės sekretoriai - George Marshallas (Džordžas Maršalas) ir Henry Kissingeris (Henris Kisindžeris).

JAV prezidento vizitą į Acheną iki šiol nustelbdavo Europos priešiškumas JAV ketinimams sukurti nacionalinę raketinę gynybos sistemą.

Per ceremoniją Achene B. Clintonas pasakys kalbą užsienio politikos tema. Jis apžvelgs Europos pažangą per pastaruosius aštuonerius metus ir jos dar laukiančius uždavinius.

"Konkrečiai, jis aptars Pietryčių Europą ir jos integravimą į Europą, kaip būdą įtvirtinti ją demokratiniame pasaulyje bei taikiame pasaulyje", sakė JAV nacionalinio saugumo patarėjas Sandy Bergeris (Sendis Bergeris).

Karolio Didžiojo apdovanojimas buvo įsteigtas 1949 metais, siekiant įvertinti nuopelnus už indėlį į Europos suvienijimą ir Europos bendriją.

Anksčiau šį apdovanojimą taip pat yra gavę Didžiosios Britanijos Antrojo pasaulinio karo metų vadovas Winstonas Churchillis (Vinstonas Čerčilis), velionis Prancūzijos prezidentas Francois Mitterrandas (Fransua Miteranas), Čekijos prezidentas Vaclavas Havelas, Ispanijos karalius Juanas Carlosas (Chuanas Karlosas) ir Didžiosios Britanijos premjeras Tony Blairas (Tonis Bleras).

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją