Šimtai tūkstančių žmonių liko be elektros energijos po to, kai pirmadienio vakarą Gudažrato valstijos pakrantę pasiekė ciklonas „Tauktae“ – viena iš vis smarkėjančių audrų Arabijos jūroje, kaip manoma, besiformuojančių dėl klimato kaitos.

Ciklono atneštų vėjų gūsiai, kurių greitis siekė 185 km per valandą, išvartė daug medžių ir elektros linijų stulpų, taip pat mobiliojo ryšio bokštų, kiek susilpnėjusiais stichijai slenkant giliau į sausumą.

Prie Mumbajaus krantų dėl smarkaus bangavimo nuskendo naftos verslovėse dirbęs pagalbinis laivas, o 96 iš 273 jame buvę žmonės dingo, antradienį informavo Indijos karinis jūrų laivynas.

Pasak Gynybos ministerijos, buvo evakuoti 177 laive buvę žmonės, o papildomos operacijos tęsis esant „labai sudėtingoms sąlygoms jūroje“.

Kitur antradienį buvo pranešta apie naujas keturias aukas, tarp jų – sugriuvusios sienos sutraiškytas vaikas ir nuvirtusio stulpo užmušta 80 metų moteris, informavo Gudžarato vyriausiasis ministras Vijay Rupani.

Jo duomenimis, buvo apgadinta per 16,5 tūkst. namų, išvartyta 40 tūkst. medžių, o 2,4 tūkst. kaimų liko be elektros.

„Nuo to laiko, kai ciklonas pasiekė sausumą, neturime elektros ar ryšio“, – naujienų agentūrai AFP telefonu iš Amrelio pakrantės rajono, kur buvo apgadinta 40–50 mobiliojo ryšio bokštų, pranešė vietos pareigūnas Aayushas Oakas.

Nors „Tauktae“ yra vienas smarkiausių ciklonų šiame regione per pastaruosius dešimtmečius, veiksmingesnės negu ankstesniais metais prognozių sistemos leido gerai pasiruošti stichijai, o daugiau nei 200 tūkst. buvo evakuoti iš pavojaus zonų.

„Mūsų planavimas per paskutines tris dienas pasiteisino. Mums pavyko iki minimumo sumažinti aukų skaičių“, – pareiškė V. Rupani.

Tačiau išlieka nemažai iššūkių. Sinoptikai perspėjo, kad kai kuriose vietovėse gali formuotis 1–2 metrų aukščio štorminės patvankos, kiek susilpnėjusiam ciklonui slenkant giliau į sausumą ir vis dar atnešant smarkias liūtis ir štorminius vėjus.

Mumbajaus valdžia pirmadienį kelioms valandoms uždarė savo oro uostą ir paragino žmones likti patalpose, didžiulėms bangoms talžant miesto pajūrį.

COVID-19 krizė

Galinga orų sistema siaubia Indiją, šalies sveikatos apsaugos sistemai sunkiai dorojantis su koronaviruso protrūkiu, per pastarąją parą pareikalavusiu rekordiškai daug gyvybių – 4 329.

Mumbajuje apie 600 COVID-19 pacientų iš lauko ligoninių buvo perkelti „į saugesnes vietas“.

Tuo metu Gudžarate buvo evakuoti visi COVID-19 pacientai, gydyti ne toliau kaip už 5 km nuo pakrantės esančiose įstaigose.

Vietos valdžia stengėsi pasirūpinti, kad nebūtų nutrauktas elektros tiekimas beveik 400 specialių ligoninių ir 41 deguonies gamyklai.

„Iš 1 400 COVID ligoninių energijos tiekimas buvo sutrikdytas tik 16-oje. Dvylikai ligoninių tiekimas buvo atkurtas, o likusios keturios dirba įsijungusios generatorius“, – nurodė V. Rupani.

Tačiau vienas koronavirusu užsikrėtęs pacientas mirė Mahuvos mieste, nespėjus jo laiku perkelti iki audros pradžios, pranešė medikai.

Valstijoje taip pat buvo dviem dienoms įšaldytas skiepijimas. Mumbajus nusprendė tokią priemonę taikyti vieną parą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)