„Ieškome partnerių, galinčių būti tarpininkais šiose derybose, ir Austrija buvo viena pagrindinių šio tarpininkavimo dalyvių“, – sakė S. Cichanouskaja naujienų agentūrai AFP.

„Taigi, atvykome čia dar kartą aptarti galimybės organizuoti susitikimus ekspertų lygiu ar tiesiog apskritojo stalo diskusijas, kurios sudarytų sąlygas mūsų deryboms su [prezidentu Aliaksandru] Lukašenka“, – sakė ji.

Autoritarinis Baltarusijos prezidentas A. Lukašenka užsitikrino šeštą kadenciją pernai rugpjūtį vykusiuose rinkimuose, kuriuos opozicija ir Vakarų demokratijos laiko suklastotais.

S. Cichanouskaja, kurią opozicija ir Vakarai laiko tikrąja nugalėtoja, po rinkimų pasitraukė į Lietuvą, Minsko režimui pradėjus persekioti opozicijos aktyvistus ir areštavus šimtus žmonių, dalyvavusių masiniuose protestuose. Daugeliui jų buvo skirtos griežtos laisvės atėmimo bausmės.

38 metų opozicijos lyderė AFP sakė, kad įkalinti žmonės kankinami, ir paragino tarptautinę bendriją imtis ryžtingesnių veiksmų prieš A. Lukašenkos režimą bei įvesti griežtesnes sankcijas.

„Tik įsivaizduokite, šiuo metu turime 358 politinius kalinius, daugiau kaip tūkstantį žmonių, kurie buvo nuteisti kalėti politiškai motyvuotose bylose, taip pat 25 tūkst. asmenų, sulaikytų nuo pernai rugpjūčio“, – kalbėjo S. Cichanouskaja.

„Turime plėsti individualių sankcijų sąrašus, [įtraukiant] teisėjus ir milicininkus, susijusius su šiuo žiauriu elgesiu“, – sakė ji.

Po rinkimų į Lietuvą pasitraukusi S. Cichanouskaja atkakliai stengiasi atkreipti tarptautinės bendrijos dėmesį į krizę Baltarusijoje ir siekia paramos naujų rinkimų organizavimui.

Antradienį ji turi susitikti su Austrijos prezidentu Alexander'u Van der Bellenu, o trečiadienį – su kancleriu Sebastianu Kurzu.

Austrija, besilaikanti neutraliteto politikos, yra viena svarbiausių Baltarusijos ekonominių partnerių.

Dvi austrų kompanijos – „Raiffeisen“ ir „A1“ – kontroliuoja vieną didžiausių bankų Baltarusijoje ir telekomunikacijų bendrovę „Velkom“.

„Kai „A1“ per demonstracijas blokuoja prieigą prie interneto, tokie veiksmai kenkia žmonėms“, – sakė S. Cichanouskaja.

„A1“, kaip verslo įmonė iš demokratinės valstybės, turėtų suprasti, kad toks bendradarbiavimas su režimu reiškia bendradarbiavimą, nukreiptą prieš žmones Baltarusijoje“, – pridūrė opozicijos lyderė.

S. Cichanouskaja taip pat ketina susitikti su Vienoje įsikūrusios Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovais.

ESBO siūlėsi tarpininkauti sprendžiant krizę Baltarusijoje po ginčijamų rugpjūčio 9-osios rinkimų, tačiau nesulaukė jokio atsakymo.

Buvusi mokytoja S. Cichanouskaja įsitraukė į politiką, kai jos vyrui Siarhejui, populiariam tinklaraštininkui, buvo uždrausta užregistruoti savo kandidatūrą prezidento rinkimuose.

Vėliau jis buvo suimtas dėl kaltinimų masinių neramumų organizavimu, nesantaikos kurstymu, trukdymu Centrinės rinkimų komisijos darbui ir šiurkščių viešosios tvarkos pažeidimų. S. Cichanouskiui gresia iki 15 metų nelaisvės.

„Jis bus atvežtas į teismą, ir aš tikiuosi pamatyti jį bent televizoriaus ekrane, nes nemačiau jo 11 mėnesių“, – sakė S. Cichanouskaja.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)