„Noriu priminti Vladimirui Putinui: kad ir ką nuspręstumėte ir dėl ko susitartumėte susitikimo Sočyje metu, tai neturės teisinės galios. Visi susitarimai, pasirašyti su neteisėtu prezidentu Lukašenka, bus peržiūrėti naujos valdžios, nes baltarusių tauta nepasitikėjo ir nepalaikė Lukašenkos rinkimuose. Man labai gaila, kad nusprendėte palaikyti dialogą su uzurpatoriumi, o ne su baltarusių tauta“, – teigiama pranešime.

Tariamas Baltarusijos prezidentas A. Lukašenka pirmadienį išskrido į Rusiją, kur turi susitikti su prezidentu Vladimiru Putinu. Skelbiama, kad jo lėktuvas jau nusileido Sočio kurorte prie Juodosios jūros.

Neplanuojama pasirašyti jokių dokumentų, taip pat nebus rengiama bendra spaudos konferencija, anksčiau sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Kaip pranešė Rusijos prezidento spaudos tarnyba, per viršūnių susitikimą Sočyje „planuojama aptarti svarbiausius tolesnio Rusijos ir Baltarusijos strateginės partnerystės ir aljanso plėtros klausimus“.

Ypatingas dėmesys, pasak Kremliaus, turi būti skirtas „dideliems bendriems projektams įgyvendinti prekybos ir ekonomikos, energetikos, kultūros ir humanitarinėse srityse, taip pat integracijos procesų pagal sąjunginės valstybės struktūrą vykdymo perspektyvoms“.

Praėjusią savaitę A. Lukašenka sakė, kad derybose su V. Putinu jis planuoja „sudėti visus taškus ant „i“ jautriausiais ir delikačiausiais abiem šalims“ klausimais.

A. Lukašenka taip pat sakė, jog tikisi per susitikimą su V. Putinu padėti „riebų tašką“ dėl abiejų šalių premjerų susitarimų įgyvendinimo, kad būtų galima „judėti toliau“.

Tai bus pirmas A. Lukašenkos vizitas į Rusiją nuo tada, kai Baltarusijoje kilo protestų banga dėl jo ginčijamo perrinkimo šeštai kadencijai. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

A. Lukašenkos santykiai su Rusija iki šiol buvo gana permainingi ir jis nekart bandė kiršinti Maskvą su Europos Sąjunga, kai jam tai būdavo naudinga. Tačiau šalyje po rugpjūčio 9-osios rinkimų prasidėjus masiniams protestams A. Lukašenka kreipėsi patarimo ir pagalbos į V. Putiną, su šiuo reguliariai kalbasi telefonu.