Apie savo patirtį ir akistatą su mirtimi pasakoja tie, kure alpo, kliedėjo, kentėjo traukulius, tačiau išgyveno, skelbia „The Telegraph“.

„Kaip tik miegojau. Staiga suvokiau nebegalįs kvėpuoti. Bandžiau nusileisti į pirmą aukštą laiptais, bet niekaip nepataikiau ant pakopų – kūnas manęs neklausė“, - pasakoja 13 metų Damasko gyventojas Abdullah. Berniuko tėvas ir brolis mirė, gyva liko tik mama.

24 metų Mohammedas Ibrahimas papasakojo girdėjęs galingą sprogimą.

„Išbėgau į lauką pagalbos. Išvydau tiesiog gatvėje gulinčius moteris ir vaikus – jie jau buvo mirę arba merdėjo. Mačiau net ir kūdikius. Pajutau, apsinuodijau ir pats, nualpau. Daugiau nieko neprisimenu. Pabudau po maždaug dviejų valandų. Praradau pusbrolių, daug šeimos narių, kaimynų“, - sunkiai žodžius renka jaunas vyras.

Ketvirtadienį viename iš Damasko viešbučių buvo užsidarę Jungtinių Tautų ginklų inspektoriai. Jų viešbutis įsikūręs vos už 20 minučių kelio automobiliu nuo tos vietos, kur trečiadienį buvo išnuodyti šimtai vyrų, moterų ir vaikų.

Ketvirtadienį prasidėjo įprastiniai diplomatiniai svarstymai, kaip reikėtų nustatyti kaltuosius. Galvas kraipo visas pasaulis – nuo Niujorko ik Maskvos. Realybė kalba sąmonę atgavusių Damasko gyventojų lūpomis.

Vienas dar jaunesnis įvykių Damaske liudininkas – berniukas, nepanoręs atskleisti savo vardo – sako, jog, prasidėjus atakai, gavo kaukę. Ji tikrai jam ir jo mažajai sesutei išgelbėjo gyvybę – daugiau nei vienas šeimos narys neišgyveno.

„Ant burnos užsidėjau kaukę. Tėtis prilaikė kitą žmogų, tačiau netrukus pats prarado sąmonę ir sukniubo. Paklausiau „Kas tau?“. Pakėliau kibirą vandens ir įkišau ten savo nosį. Vandeniu apipyliau savo šeimą. Gaivinau vandeniu mažąją sesutę, nunešiau į greitosios pagalbos automobilį. Pats likau, šaukiausi pagalbos. Atėjo dėdė, bet ir jis netrukus apalpo. Išbėgau į lauką vėl šauktis greitosios pagalbos, bet niekas į mane nekreipė dėmesio. Grįžau į vidų – pas šeimą. Vėl laisčiau vandeniu, bet nei vienas nebepabudo“, - pasakoja vaikas.

JT ginklų inspektorių komanda valdančiojo Sirijos režimo leidimo nuvykti Rytų Goutos ir Zamalkos rajonus, kur ankstų trečiadienį ir leidosi raketos, pripildytos cheminių medžiagų, taip ir negavo.

Ketvirtadienio vakarą JT generatorius sektorius Ban Ki Moonas pareikalavo Sirijos leisti „nedelsiant“ ištirti incidentą. Jo atstovas pažymėjo, jog generalinis sekretorius itin „sukrėstas“ ir pasiuntė JT nusiginklavimo reikalų biuro vadovę Angelą Kane į Damaską. Prancūzija laikosi pozicijos, jog, paaiškėjus, jog už chemines atakas atsakingas valdantysis šalies režimas, reikės panaudoti „jėgą“. Jungtinė Karalystė taip pat pažymi, jog, ginant civilius, geros visos priemonės.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurent‘as Fabiusas sako: „paaiškėjus“, jo tai tikrai buvo cheminės atakos, „reikės reakcijos – o reakcija gali būti ir jėgos forma“.

Rusija mano, jog šimtų taikių žmonių mirtys gali būti ir sukilėlių „provokacija“ – išpuolis esą įtartinai sutampa su inspektorių viešnage.