Tai penktadienį pranešė „Ukrinform“, remdamasi Ukrainos generaline prokuratūra.

Rusijos ginkluotųjų pajėgų pilotas buvo pripažintas kaltu dėl karo įstatymų ir papročių pažeidimo (Ukrainos baudžiamojo kodekso 2 dalies 28-asis straipsnis, 1 dalies 438-asis straipsnis).

Teismas taip pat patenkino nukentėjusiųjų – trijų bendrovių – civilinius ieškinius, kurių bendra suma viršija 1,1 mln. grivinų (apie 28 tūkst. eurų).

Prokurorai teisme įrodė, kad nuteistasis tarnavo Rusijos ginkluotųjų pajėgų Vakarų karinės apygardos Karinių oro pajėgų ir oro gynybos 6-osios armijos karinio dalinio vado pavaduotoju.

2022 m. kovą jis gavo įsakymą bombarduojant sunaikinti civilinius objektus Charkive ir Charkivo srities teritorijoje. Jam taip pat buvo nurodytos taikinio – Charkivo radijo ir televizijos transliacijos stoties – koordinatės.

Ši stotis ir jame esanti įranga yra civilinis objektas, nenaudojamas kariniams tikslams.

Nuteistasis, suprasdamas įsakymo neteisėtumą, neatsisakė jo vykdyti ir subombardavo Charkivo radijo ir televizijos transliacijos stotį 8 aviacinėmis bombomis FAB-500, kurių bendras trotilo ekvivalentas – 2,4 tonos.

Per bombardavimą buvo apgadinta televizijos bokšto metalinė konstrukcija, jo tolesnis saugus eksploatavimas tapo nebeįmanomas. Taip pat nukentėjo stoties administracinis pastatas, trijų bendrovių įranga.

2022 metų kovo 6 d. nuteistojo pilotuojamą lėktuvą Su-34 numušė Ukrainos nacionalinės gvardijos kariai. Lakūnas katapultavosi ir buvo sulaikytas.

Ikiteisminį tyrimą atliko Ukrainos saugumo tarnybos Vyriausiosios tyrimų valdybos pareigūnai.

Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, Sumų srityje už akių buvo nuteistas rusų kareivis, kuris, grasindamas ginklu, atiminėjo iš vietos gyventojų vertingus daiktus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją