Valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ atstovą iš Maskvos? Vietos valdininką, turintį ryšių suimto gubernatoriaus Sergejaus Furgalo administracijoje ir jo Rusijos liberalų demokratų partijoje (RLDP)?

Taip pat buvo teiginių, kad naujuoju gubernatoriumi taps RLDP atstovaujantis Valstybės Dūmos, Rusijos Federacijos parlamento žemųjų rūmų, deputatas Michailas Degtiariovas, gyvenantis daugiau nei už 6 tūkst. kilometrų, tačiau šias kalbas daugelis atmetė kaip vargiai tikėtinas ir (arba) nerimtas.

„Gandai, kad Chabarovsko krašto gubernatoriaus vieta atiteks M. Degtiariovui, sklando jau dvi savaites“, – interviu „Laisvosios Europos radijo / Laisvės radijo“ padaliniui Rusijoje metu sakė Chabarovske gyvenantis aktyvistas Dmitrijus Nizovcevas, dirbantis opozicionieriui Aleksejui Navalnui. – Kalbėjau su žmonėmis, kurie žino gerokai daugiau už mane, ir teiravausi, ar M. Degtiariovas taps gubernatoriumi. O jie man atsakė: „Rimtai klausi? Turbūt juokauji. Aišku, kad ne.“ Nors ir buvo tokių gandų, visi iš jų juokėsi.“

Protestuotojai Chabarovske reikalauja paleisti Sergėjų Frugalą

Visgi liepos 20-ąją V. Putinas naujuoju Chabarovsko krašto gubernatoriumi paskyrė būtent jį – 39-erių metų amžiaus M. Degtiariovą, gimusį prie Volgos esančioje Samaroje ir įgijusį inžinieriaus specialybę. Jis neturi darbo einant vadovaujamąsias pareigas patirties ar ryšių su Chabarovsku – didžiule teritorija, kurioje gyvena apie 1,35 mln. žmonių.

Vargu ar V. Putino pasirinkimas nuramins protestuotojus, kurie jau 11 dienų iš eilės didelėmis miniomis būriuojasi gatvėse, mano D. Nizovcevas. Galbūt net dar labiau supykdys.

„Pagrindinis Chabarovsko gyventojų reikalavimas – paleisti į laisvę S. Furgalą, – aiškino D. Nizovcevas. – Kad jis būtų teisiamas sąžiningai arba apskritai nebūtų teisiamas. O antras reikalavimas buvo toks: jį pakeisti turi koks nors vietinis... Jie tikėjosi vietos valdininko.“

Paskyrimas „yra ne tik paprastas pliko trolinimas, – aktyvistė Olga Bulgakova feisbuke rašė, turėdama omenyje V. Putiną, – tai yra pažeminimas".

M. Degtiariovas – spalvinga asmenybė RLDP, kuri, nepaisant pavadinimo, yra nacionalistinė partija. Ilgalaikis RLDP vadovas Vladimiras Žirinovskis, garsėjantis skandalingais pareiškimais ir elgesiu, M. Degtiariovą net įvardijo kaip galimą savo įpėdinį. Jis buvo nesėkmę patyręs RLDP kandidatas į Maskvos merus 2013 m. Tą kartą rinkimuose politikas užėmė penktą vietą po Kremliaus favorito Sergejaus Sobianino, opozicionieriaus A. Navalno ir kitų dviejų rinkimuose dalyvavusių asmenų. M. Degtiariovą partija iškėlė kandidatu į Maskvos mero postą ir 2018-aisiais.

Visgi jo karjera prasidėjo „Vieningojoje Rusijoje“. 2001–2003 m. jis vadovavo V. Putiną palaikančio jaunimo aktyvistų judėjimo „Žingsniuojame kartu“ padaliniui Samaroje. 2003 m. M. Degtiariovas prisijungė prie „Vieningosios Rusijos“ ir partijos oficialiosios jaunimo grupės „Jaunoji gvardija“. 2004-aisiais jis buvo išrinktas į Samaros miesto savivaldybę, tačiau „Vieningąją Rusiją“ paliko 2005 m.

2005 m. lapkričio mėnesį M. Degtiariovas tapo RLDP nariu, kai jam buvo pasiūlytas vietos vadovo postas. Po keleto mėnesių, 2006 m. balandį, jis buvo paskirtas RLDP Samaros srities koordinatoriumi ir partijos lyderio V. Žirinovskio padėjėju. 2007 m. M. Degtiariovas buvo išrinktas regioniniu įstatymų leidėju, o 2011 m. – Valstybės Dūmos deputatu. 2009 m. ir 2018 m. M. Degtiariovas buvo įtrauktas į V. Putino elitinį jaunų „rezervinių kadrų“ sąrašą, užbaigęs paruošiamuosius mokymus Rusijos Prezidento nacionalinėje ekonomikos ir viešojo administravimo akademijoje.

Michailas Degtiariovas

Būdamas Dūmos deputatu, būsimasis Chabarovsko krašto gubernatorius pagarsėjo keliomis keistomis iniciatyvomis, pavyzdžiui: raudonas mūrines Kremliaus sienas nudažyti baltai, uždrausti Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) dolerio cirkuliaciją Rusijoje, kiekvieną mėnesį moterims suteikti dvi dienas apmokamų atostogų prasidėjus menstruacijoms ir uždrausti homoseksualiems vyrams tapti kraujo donorais.

Kaip įpilti žibalo į ugnį


Pranešus apie M. Degtiariovo paskyrimą, ši naujiena netrukus tapo Rusijos socialinių tinklų naudotojų pajuokos objektu. Žurnalistas Michailas Ševeliovas feisbuke pareiškė, kad nors M. Degtiariovas karjeros pradžioje atrodė normalus, dabar taip nebėra. „Apie jį galima parašyti psichologijos disertaciją“, – šmaikštavo M. Ševeliovas.

Paskyrimą tiktų įtraukti į „vadovėlį „Kaip įpilti žibalo į ugnį“, feisbuke pakomentavo maskvietis Grigorijus Kislinas.

Protestuotojai Chabarovske reikalauja paleisti Sergėjų Frugalą

Žurnalistas ir Maskvos srities tarybos narys Ilja Azaras paskelbė M. Degtiariovo kabineto Dūmoje nuotrauką, kurioje matyti ant sienos kabantis didžiulis rūstaus jauno V. Žirinovskio portretas, o ant durų kilimėlio puikuojasi buvusio JAV prezidento Baracko Obamos nuotrauka ir Amerikos vėliava.

Tiesa, Chabarovsko gyventojų nuotaika socialiniuose tinkluose buvo truputį kitokia, nors ir netruko memų, pabrėžiančių, kad M. Degtiariovas neturi jokio ryšio su regionu.