Pirmadienį Prahos meras Zdanekas Hribas patvirtino, kad jam prieš kelias savaites nustačius, jog iškilo grėsmė, paskirta policijos apsauga. Tačiau jis atsisakė nurodyti, ar jį nusitaikė Rusija. Sostinės meras grėsmės pobūdžio apskritai neatskleidė, rašo theguardian.com.

„Visų pirma noriu pasakyti, kad man yra labai svarbu laikytis savo įsitikinimų, net jei tai reiškia pavojų mano gyvybei. Čekijos policija man tiesiog suteikė savo apsaugą. Jos sprendimas numato, kad priežasčių komentuoti negaliu“, – interviu nepriklausomai Rusijos radijo stočiai „Echo Moskvy“ sakė Z. Hribas.

Z. Hribas pridūrė, jog policija jį saugo daugiau nei dvi savaites. Praėjusią savaitę Čekijos žiniasklaida pranešė, kad jam buvo suteikta „laikinoji policijos apsauga“. Į policiją meras kreipėsi po to, kai ėmė nuogąstauti, kad netoli namų jis buvo sekamas.

Sekmadienį čekų savaitinis žurnalas „Respekt“ pranešė, kad prieš tris savaites į Prahą atvyko Rusijos diplomatinius dokumentus turintis asmuo, kurio tikslas – nužudyti Z. Hribą ir Ondrejų Kolarą, kitą čekų politiką. Naujienų portalas, cituodamas anoniminius Čekijos žvalgybos šaltinius, pranešė, kad būsimasis žudikas vežėsi lagaminą su mirtinu nuodu ricinu.

Šio pranešimo nepatvirtino nei Čekijos teisėsauga, nei šalies politikai. Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pavadino žinią „klastote“. „Nieko apie šį tyrimą nežinome. Nežinome, kas jį atliko. Panašu, kad tai tiesiog dar viena antis“, – pirmadienį sakė D. Peskovas.

Abu politikai išreiškė savo poziciją vietos konfliktuose, susijusiuose su Rusija. Z. Hribas palankiai atsiliepė apie priešais Rusijos ambasadą esančios aikštės pervadinimą Boriso Nemcovo, 2015-aisiais Kremliaus pašonėje nužudyto opozicijos politiko, garbei. Rusijos ambasada Prahoje praėjusią savaitę pareiškė, kad po aikštės pervadinimo savo adreso nepakeitė, kaip buvo teigiama, bet nutarė naudoti vieną pašto adresą, užuot naudojus du, kaip darė ilgą laiką iki šiol.

O. Kolaras, Prahos šeštojo rajono meras, suvaidino svarbų vaidmenį demontuojant sovietmečio maršalo Ivano Konevo paminklą. Šio paminklo nuėmimą balandžio pradžioje lydėjo pasipiktinę Rusijos ambasados Prahoje protestai bei protestai Maskvoje. „I. Konevo paminklas buvo nuverstas, tačiau jis ir vėl stovės – bet tik muziejuje“, – pasak vietos žiniasklaidos pranešimų, po to, kai paminklas buvo demontuotas, pareiškė O. Kolaras.

O. Kolarui anksčiau buvo paskirta policijos apsauga – taip nuspręsta dėl ilgą laiką trunkančio konflikto dėl paminklo. 2019-aisiais O. Kolaras sakė buvęs priverstas išvykti iš Prahos po to, kai elektroniniu paštu, trumposiomis žinutėmis ir socialiniuose tinkluose sulaukė grasinimų.