Vyriausybė tvirtina, kad padidindama mokesčius ir sumažindama išlaidas sumažins biudžeto deficitą ir šis kitais metais nesieks 3 proc. BVP.

"Per rytinį darbo grupės susitikimą mums nepavyko susitarti ir šiuo metu protingiausia yra atidėti parlamento sesiją iki kito antradienio", - sakė Pilietinės demokratijos partijos parlamentinės frakcijos vadovas Zbynekas Stanjura.

"Kas beatsitiktų, mes balsuosime kitą savaitę, net jei bus grėsmė, kad vyriausybė neišgyvens", - teigė Z. Stanjura.

Įstatymui nepritariantys partijos nariai remia sprendimą atidėti balsavimą, nes tuomet būtų daugiau laiko diskusijoms. Jei tam bus pritarta, balsavimas dėl mokesčių bus rengiamas po Pilietinės demokratijos partijos suvažiavimo, kuris vyks šį savaitgalį.

Per kongresą ministras pirmininkas Petras Nečasas, kurio populiarumas smuko, gins ministrų kabineto sprendimus ir bandys įrodyti, kad jis turėtų ir toliau pirmininkauti partijai. Dalis maištaujančių partijos narių siūlė keisti vadovybę, bet norinčiųjų su P. Nečasu kovoti dėl pirmininko posto neatsirado.

Įstatymui nepritariantys Politinės demokratijos partijos nariai, kuriuos remia Čekijos prezidentas Vaclavas Klausas, tvirtina, kad P. Nečaso ketinimas surinkti 22 milijardus kronų (3 milijardus litų) padidinant PVM ir pajamų mokesčius prieštarauja partijos programai ir tai tik pakenktų ekonomikai, kuri nuo 2011 metų išgyvena nuosmukį. Vietoj to partijos nariai siūlo mažinti mokesčius, o dėl to biudžetas netektų 15 milijardų kronų (2,7 milijardo litų).