Šių metų liepą Europolas perspėjo, kad dėl šaunamųjų ginklų platinimo Ukrainoje gali padaugėti ginklų, įvežamų į Europos Sąjungą naudojant kontrabandos kelius ar interneto platformas.

Bet, pasak Čekijos VRM, kol kas neužfiksuota nė vieno tokio atvejo.

„Iki šiol Čekijoje ir kitose ES šalyse nebuvo konfiskuota kontrabandinių ginklų, kuriuos Europos valstybės tiekė kaip karinę pagalbą Ukrainai“, – pareiškė žurnalistams ministerijos atstovė Hana Mala.

Kaip pažymi „Euractiv“, ekspertai perspėja, kad kontrabandos rizika yra neišvengiama, ypač turint omenyje lengvuosius ginklus.

„Vykstant ginkluotiems konfliktams, tai gana dažnas reiškinys, kurio sunku išvengti, ir mes tai matėme, pavyzdžiui, per konfliktus buvusioje Jugoslavijoje“, – sako Richardas Stojaras iš Brno Gynybos universiteto Saugumo ir karinių strateginių studijų centro.

Anot jo, tokios galimybės nereikėtų atmesti ir dabar, nes valstybės institucijos konfliktų metu praranda tiesioginę ginkluotės kontrolę.

Čekija ir ES, taip pat ir Ukraina suvokia šią riziką“, – pridūrė Čekijos VRM atstovė.

Ekspertai ir valdžios institucijos vieningai pabrėžia, jog ši rizika neturi reikšti, kad ginklų tiekimas Ukrainai bus nutrauktas.

„Čekija remia Ukrainą jos kovoje su Rusijos agresija. Beje, ginklų kontrabandos iš Ukrainos į ES rizika yra vienas iš dažniausių Rusijos propagandos naratyvų, kuriais siekiama mažinti Vakarų paramą Ukrainai“, – pabrėžė H. Mala.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją