„Prezidentas Putinas man sakė, kad įsiveržimo į Rytų Ukrainą nebus“, - interviu „iDNES.cz“ sakė jis.

Be to, M. Zemanas mano, kad dėl šių V. Putino pažadų Europos Sąjunga (ES) turėtų atšaukti Rusijai taikomas sankcijas dar iki šių metų pabaigos, praneša UNIAN.

Čekijos ministras pirmininkas Bohuslavas Sobotka šios M. Zemano pozicijos nepalaiko.

„ES taikomos sankcijos glaudžiai susijusios su Minsko susitarimais. Šie susitarimai kol kas nėra įvykdyti, o numatomas jų vykdymas truks visus šiuos metus. Taigi iš tikrųjų neįmanoma numatyti, ar Minsko susitarimai bus įvykdyti iki šių metų pabaigos“, - sakė B. Sobotka.

Čekijos visuomeninės organizacijos parengė dokumentą, kuriame atkreipiamas dėmesys į tai, kad M. Zemanas, anot šio dokumento autorių, remia Rusijos prieš Ukrainą vykdomą hibridinį karą.

Dalis ES prieš Rusiją taikomų sankcijų turėtų būti formaliai peržiūrėta šių metų liepos mėn., kita dalis – rugsėjo mėn.

Vis dėlto ES jau dabar priimtas sprendimas dėl galimo ekonominių sankcijų Rusijai panaikinimo, priklausomai nuo Minsko susitarimų įvykdymo, o visiškas šių susitarimų įvykdymas numatytas iki šių metų pabaigos.

Jau anksčiau buvo pranešama, kad Čekijos parlamentas gavo siūlymą dėl tėvynės išdavystės nušalinti M. Zemaną nuo šalies prezidento pareigų.

Šią peticiją pasirašę Čekijos piliečiai apkaltino M. Zemaną prorusiškos užsienio politikos vykdymu ir tėvynės interesų išdavyste.