Remdamasi žvalgybos pranešimu, Praha šeštadienį pranešė išsiųsianti 18 Rusijos diplomatų, kurie, kaip manoma, užsiiminėjo šnipinėjimu – Rusija pagrasino į šį žingsnį atsakyti atsakomosiomis priemonėmis.

Čekijos ministras pirmininkas Andrejus Babišas pranešė, kad Rusijos karinė žvalgybos agentūra GRU 2014 metais įvykdė du sprogimus kariuomenės amunicijos sandėliuose šalies rytuose, įskaitant vieną, kuris pareikalavo dviejų žmonių gyvybių.

Čekijos policija vėliau taip pat paskelbė, kad dėl šio dvi gyvybes nusinešusio sprogimo ieško dviejų rusų su pasais, kuriuos naudojo buvusio dvigubo agento Sergejaus Skripalio ir jo dukters apnuodijimu 2018 metais įtariami asmenys.

„Kitos valstybės organizuotas Čekijos Respublikos piliečių nužudymas šalies teritorijoje – tai beveik karo veiksmai“, – sekmadienio popietę prie Rusijos ambasados ​​Prahoje vykusiame proteste naujienų agentūrai AFP kalbėjo protestuotojas Tomas Peszynskis.

Maždaug 100 protestuotojų laikė plakatus su užrašais „Mes nesame Rusijos kiemas“ ir skandavo „Gėda“, mojuodami ES ir NATO vėliavomis.

Išvakarėse policija sulaikė septynis asmenis, kurie ambasados ​​sieną ištepė kečupu, simbolizuojančiu kraują.

Čekijos politikai taip pat išreiškė pasipiktinimą, o vyriausybės ministrai pareiškė, kad Rusijos bendrovės saugumo sumetimais neturėtų dalyvauti planuojamame naujo branduolinio reaktoriaus, kurio vertė siekia milijardus eurų, statyboje.

„Neįsivaizduoju, kad būtų galima patikėti „Rosatom“ [Rusijos energetikos milžinei] saugumo vertinimą“, – pareiškė pramonės ministras Karelas Havličekas.

Du rusai, įtariami organizavę sprogimą, buvo identifikuoti kaip Aleksandras Miškinas ir Anatolijus Čepigovas. Čekijos žiniasklaida pranešė, kad įtariamųjų tapatybės nustatytos pagal vietos vaizdo kamerų įrašus bei nuotraukas, paskelbtas po S. Skripalio ir jo dukters apnuodijimo.

Čekijos laikinasis užsienio reikalų ministras Janas Hamačekas teigė, kad antrasis sprogimas tikriausiai turėjo įvykti kitur, nes įtariamieji kėsinosi sutrukdyti ginklų tiekimą į Bulgariją.

Pasak A. Babišo, jo vyriausybė pirmadienį posėdyje aptars žvalgybos ataskaitą ir ją paviešins.

Maskva sukritikavo diplomatų išsiuntimą, pavadindama tai „provokacija“ ir grasindama atsakomaisiais veiksmais.

Tuo tarpu partnerės iš ES ir NATO palaikė Čekijos sprendimą, o britų užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas pareiškė, kad Didžioji Britanija „visiškai palaiko sąjungininkę Čekiją“.

Slovakijos užsienio reikalų ministras Ivanas Korčokas tviteryje parašė: Ryžtingai smerkiu ardomąją veiklą, nukreiptą į <...> artimiausios kaimynės ir sąjungininkės saugumą“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)