Birželio 1 dieną dirbti pradėjusi nepriklausoma, Liuksemburge įsikūrusi Europos prokuratūra (EPPO) turi kovoti su sukčiavimu panaudojant ES lėšas ir kitais finansiniais nusikaltimais.

„Pranešimo formos dėl dviejų klausimų nusiųstos naujai įkurtai EPPO“, – naujienų agentūrai AFP nurodė Prahos prokuroras Borisas Havelas. Daugiau detalių jis nepateikė.

Balandį paskelbtoje Europos Komisijos audito ataskaitoje sakoma, kad čekų premjero Andrejaus Babišo, kaip politiko ir verslininko, vaidmuo prilygsta interesų konfliktui.

Milijardierius populistas ir penktas turtingiausias čekas turtus susikrovė valdydamas maisto, chemikalų ir žiniasklaidos įmonių grupę „Agrofert“.

A. Babišas, kurio mažumos vyriausybė ketvirtadienį atlaikė balsavimą dėl nepasitikėjimo, tikina, kad įmonių grupę 2017-ųjų vasarį perdavė dviem patikos fondams, dar eidamas finansų ministro pareigas. Tą, anot politiko, jis padarė pagal antikorupcinį įstatymą, pritaikytą jo situacijai ir pavadintą „Lex Babis“.

Tačiau viešai prieinami dokumentai rodo, kad jis vis dar yra tikrasis „Agrofert“ naudos gavėjas.

Komisija konstatavo, kad A. Babišas „šiuo metu daro lemiamą įtaką patikos fondams“, ir paragino atlikti „100 proc. finansinę korekciją“ dėl visų subsidijų, skirtų „Agrofert“ po 2017 metų vasario.

Šie įtarimai ir chaotiškas COVID-19 krizės valdymas paskatino Čekijos opoziciją inicijuoti parlamente balsavimą dėl nepasitikėjimo A. Babišo vyriausybe.

Ketvirtadienį surengtą interpeliaciją A. Babišas atlaikė – 200 vietų parlamente opozicijai pavyko surinkti tik 89 balsus, nes komunistai, neseniai liovęsi remti A. Babišo kabinetą, pareiškė, kad balsavime nedalyvaus.

Net jei A. Babišas būtų pralaimėjęs balsavimą, niekas nebūtų pasikeitę, nes prezidentas Milošas Zemanas, ištikimas A. Babišo sąjungininkas, yra aiškiai pasakęs, kad leis jam dirbti iki visuotinių rinkimų, numatomų spalio 8–9 dienomis.

Prahos Karolio universiteto analitikas Josefas Mlejnekas (Josefas Mleinekas) sakė, kad balsavimas dėl nepasitikėjimo buvo prasmingas kaip rinkimų kampanijos dalis.

„Opozicija nori akcentuoti vyriausybės klaidas. Bet dabar, komunistams pasitraukus, tai tik retorikos pratimai“, – AFP sakė jis.

A. Babišas vadovauja savo populistinio centristų judėjimo ANO („Taip“) ir socialdemokratų mažumos vyriausybei.

A. Babišą, buvusį komunistą, kuris 9-ajame dešimtmetyje buvo užregistruotas kaip slaptosios policijos kolaborantas, policija taip pat įtaria sukčiavimu dėl ES subsidijų jo ūkiui.

Per 14 valandų trukusią ketvirtadienio parlamento sesiją jis užsipuolė ES ir pareiškė, kad „niekas iš užsienio nesikiš į mūsų reikalus“.

„Nenorime, kad Europos Parlamentas, žalieji fanatikai vadovautų mūsų šaliai“, – sakė premjeras.

ANO, kuris daug metų buvo populiariausia politinė jėga, neseniai prarado šį statusą dėl vyriausybės atsako į COVID-19 krizę.

Praėjusį savaitgalį agentūros „Kantar CZ“ apklausa parodė, kad ANO pagal populiarumą dabar yra trečioje vietoje – jį remia 19 proc. čekų. ANO atsiliko nuo dviejų opozicijos koalicijų, apimančių penkias partijas, inicijavusias balsavimą dėl nepasitikėjimo.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)