Čekijos kariuomenė parengė sraigtasparnių pajėgų koncepciją, kurią praėjusią savaitę pristatė parlamento Gynybos komitetui. Pasak kai kurių įstatymų leidėjų, kariškiai norėtų įsigyti 8-9 amerikietiškas dviejų rotorių mašinas. Šie sraigtasparniai skraido nuo praėjusio amžiaus septintojo dešimtmečio pabaigos ir buvo naudojami Vietnamo kare.

Viešų šaltinių duomenimis, jų kaina svyruoja nuo 60 iki 90 mln. dolerių už vieną mašiną, t. y. nuo 1,5 iki 2 mlrd. Čekijos kronų. Tad visa transporto sraigtasparnių partija atsieitų 13–20 mlrd. kronų.

„Boeing“ per šešis dešimtmečius pagamino daugiau kaip 1 200 tokių mašinų, kurios naudojamos 19 pasaulio šalių armijose. Kompanija nuolat modernizuoja savo gaminius.

„Transporto sraigtasparnių keitimas turėtų prasidėti ne vėliau kaip 2030 metais“, - sakė žurnalistams Gynybos ministerijos atstovė Simona Cigánkova.

Šiuo metu Čekijos armija turi apie 40 sraigtasparnių, iš kurių 30 – sovietų ir rusų gamybos „Mi“ serijos mašinos. Jų priežiūra, už kurią atsakinga valstybinė įmonė „LOM Praha“, darosi vis keblesnė dėl karo Ukrainoje.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją