„Čekija atšaukia konsultacijų respublikos ambasadorių Baltarusijoje, - pažymėjo ji. – Jis išvyks iš Minsko maždaug po savaitės“.

Čekija šitaip solidarizuojasi su Lenkija ir Lietuva, kurias Baltarusijos valdžia paragino laikinai atšaukti savo ambasadorius ir sumažinti diplomatų skaičių.

„Mes svarstėme, kaip parodyti solidarumą su Lenkija ir Lietuva dėl Baltarusijos žingsnių prieš jas. Todėl Čekijos URM priėmė sprendimą atšaukti ambasadorių T. Pernickį konsultacijų. Jos truks maždaug savaitę“, - sakė Z. Štichova.

Bet ji neatmetė galimybės, kad Čekijos ambasadorius paliks Minską jau artimiausiomis dienomis.

Sekmadienį ES vyriausiasis įgaliotinis užsienio reikalams ir saugumo politikai Josepas Borrellis pareiškė, kad Baltarusijos valdžios sprendimas sumažinti Lenkijos ir Lietuvos diplomatų skaičių paskelbus ES sankcijas jos pareigūnams „prieštarauja dialogo su Europos Sąjunga logikai“ ir izoliuoja Minską.

Spalio 2 d. Baltarusijos URM spaudos sekretorius Anatolijus Glazas pranešė, kad Minskas nuo spalio 5 d. atšaukia savo ambasadorius Lenkijoje ir Lietuvoje konsultuotis ir kad Varšuvai ir Vilniui pasiūlyta padaryti tą patį.

Be to, Baltarusijos URM rekomendavo Lenkijai ir Lietuvai iki spalio 9 d. sumažinti savo diplomatų skaičių atitinkamai nuo 50 iki 18 ir nuo 25 iki 14 dėl „akivaizdžiai destruktyvios“ šių šalių veiklos.