„Kas tave siuntė? Iš kur atvykai?“, – klausia T. Abdurachmanovas ir paima plaktuką, kuriuo buvo užpultas, informuoja theguardian.com.

Ant žemės gulintis vyras dusliu balsu atsako, jog yra „iš Maskvos“, ir priduria: „Jie pagrobė mano mamą“. Lenkijos valdžios institucijos incidento kol kas nepakomentavo.

T. Abdurachmanovas yra vienas garsiausių ir aršiausių Čečėnijos vadovo Ramzano Kadyrovo kritikų. Tinklaraštininkas iš gimtinės išvyko 2015 m., sulaukęs grasinimų iš su R. Kadyrovu siejamo valdininko.

Negavęs prieglobsčio Gruzijoje, T. Abdurachmanovas nuvyko į Lenkiją, kur gyvena neatskleistoje vietoje ir taip pat paprašė suteikti prieglobstį. 2018 m. Lenkijos vidaus reikalų ministerija prašymą atmetė.

Organizacija „Amnesty International“ pasmerkė šį sprendimą ir pareiškė, kad T. Abdurachmanovui „grėstų kankinimai“, jeigu būtų deportuotas į Rusiją.

Švedijoje įsikūrusi čečėnų žmogaus teisių grupė „Vayfond“ išpuolį pavadino „pasikėsinimu nužudyti“.

T. Abdurachmanovas pastarąją pusę dešimtmečio gyvena tremtyje, kadangi Čečėnijoje, jo teigimu, sulaukė grasinimų mirtimi. Jo vaizdo tinklaraštis platformoje „YouTube“ turi apie 75 tūkst. prenumeratorių.

Platesnį tarptautinį pripažinimą jis pelnė šių metų pradžioje, kai pareiškė, kad už kito čečėnų tinklaraštininko Imrano Alijevo, žinomo Senojo Mansuro slapyvardžiu, nužudymą Prancūzijos Lilio mieste sausio pabaigoje atsakingas kitas čečėnas, kurio vardą jis paminėjo.

Kiek anksčiau Europoje buvo įvykdytos kelios kitų svarbių Čečėnijos valdžios oponentų žmogžudystės. 2019 m. rugpjūčio 23 d. iš Čečėnijos kilęs Gruzijos pilietis Zelimchanas Changošvilis buvo nušautas centriniame Berlyne. XXI a. pradžioje jis kariavo antrajame Čečėnijos kare su Rusijos pajėgomis.

„Bellingcat“, „Der Spiegel“ ir „Insider“ atlikto tyrimo metu buvo nustatytas įtariamasis – Vadimas Krasnikovas, Rusijos elitinio specialiųjų pajėgų dalinio „Vimpel“ narys. Tyrimo išvadose rašoma, kad Z. Changošvilio nužudymą „suplanavo ir įvykdė Rusijos Federacijos federalinė saugumo tarnyba“. Maskva paneigė visus kaltinimus prisidėjus prie išpuolių.

Nudurtas viešbutyje

Dar vienas čečėnų tinklaraštininkas ir aktyvus Čečėnijos respublikos prezidento Ramzano Kadyrovo kritikas mirė nuo durtinių žaizdų po sausio pabaigoje patirto išpuolio viename viešbutyje šiaurės Prancūzijoje, pirmadienį pranešė tyrimui artimas šaltinis.

44 metų Imranas Alijevas, naudojęsis Senojo Mansuro slapyvardžiu, buvo rastas negyvas viešbutyje, esančiame netoli traukinių stoties Lilio miesto centre.

Jis ankstesnę dieną buvo atvykęs iš Belgijos su kitu vyru, „kuris tikriausiai buvo tos pačios tautybės“, naujienų agentūrai AFP sakė šaltinis.

I. Alijevui buvo keliskart durta į gerklę. Prie jo kūno buvo rastas peilis.

Kadangi šis veikėjas neretai kritikuodavo R. Kadyrovo vyriausybę, nužudymas „turi visus požymius, kad yra politinis motyvas“, pažymėjo šaltinis.

Lilio prokuratūra nurodė, kad iki šiol niekas nebuvo sulaikytas atliekant tyrimą, bet daugiau detalių nepateikė.

R. Kadyrovas, artimas Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas, vadovauja Čečėnijai nuo 2007 metų. Pastaraisiais metais jau ne vienas jo varžovas arba kritikas buvo nužudytas įtartinomis aplinkybėmis, taip pat už šios Rusijos respublikos ribų.

Pernai rugpjūtį Berlyne buvo nušautas buvęs vienas iš čečėnų kovotojų vadų Zelimchanas Changošvilis. Po šios atakos Vokietija išsiuntė du Rusijos diplomatus, nors Maskva tvirtino nesanti niekaip susijusi su šia žmogžudyste.