„Dabar ne laikas tarpininkavimui ar deryboms su esančiais už įstatymo ribų“, – sakė Azemas Bermandoa Agouna – karinės tarybos, praėjusią savaitę perėmusios valdžią po netikėtos veterano šalies lyderio Idrisso Deby Itno mirties, atstovas.

Šeštadienį sukilėliai iš Libijoje įsikūrusio Čado pokyčių ir santarvės fronto (FACT) pareiškė esą pasirengę laikytis paliaubų. Tačiau chuntos atstovas spaudai sakė, kad abi pusės kariauja.

„Jie yra sukilėliai, todėl bombarduojame juos. Mes kariaujame – tai viskas“, – sakė A. B. Agouna.

Pranešta, kad prie valstybės vairo tris dešimtmečius stovėjęs I. Deby Itno mirė nuo sužalojimų, patirtų kovose su sukilėliais šalies šiaurėje. Pasak kariuomenės, per tuos susirėmimus žuvo šimtai FACT sukilėlių.

Sekmadienį chunta paskelbė, kad FACT lyderis Mahamatas Mahadi Ali pabėgo į Nigerį, ir paragino savo kaimynę padėti jį susekti.

Čadas prašo Nigerio bendradarbiavimo ir solidarumo... padedant sučiupti ir patraukti atsakomybėn šiuos karo nusikaltėlius“, – sakė A. B. Agouna išplatintame pareiškime.

I. Deby Itno buvo palaidotas praėjusį penktadienį. Jo valstybinėse laidotuvėse dalyvavo Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas.

Prancūzija, buvusi Čado kolonijinė valdytoja, pareiškė paramą I. Deby Itno sūnui Mahamatui, kuris perėmė šalies vairą, tapęs chuntos vadovu. Jis pažadėjo per pusantrų metų surengti rinkimus.

Po I. Deby Itno mirties Čadą apėmė suirutė. Apie ilgamečio šalies lyderio mirtį buvo pranešta antradienį, viena diena po to, kai jis buvo paskelbtas balandžio 11-ąją vykusių prezidento rinkimų nugalėtoju. Šiuos rinkimuose jis užsitikrino jau šeštą kadenciją.

I. Deby Itno buvo svarbiausia figūra kovoje su Sachelio džihadistų sukilimu. E. Macronas per jo laidotuves pažadėjo: „Prancūzija niekada – nei šiandien, nei rytoj – neleis niekam kelti grėsmės Čado stabilumui ir vientisumui.“