Pasak Lietuvoje viešinčio Švedijos ministro, sutartis, kurią anksčiau planuota pasirašyti penktadienį Vilniuje, leistų Ukrainai modernizuoti ekonomiką, o sutarties atidėjimas būtų žalingas ir sutartį kritikavusiai Rusijai.

C.Bildtas perspėjo, kad Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius dabar tapo labai pažeidžiamas, nes šaliai skubiai reikalingi pinigai ekonomikai gelbėti.

"Prezidentas V.Janukovyčius šalį pastatė į situaciją, kai ji ypač pažeidžiama spaudimui. Jis prarado galimybę prisitvirtinti prie Europos ir dreifuoja. Bet kur jis nudreifuos - į Rytus ar į dugną, to aš nežinau", - žurnalistams Vilniuje sakė Švedijos ministras.

Ukraina teigia, kad sutartį su ES galėtų pasirašyti tik gavusi geresnes sąlygas ir finansinę paramą. Prezidentas V.Janukovyčius pareiškė, kad pasirašius sutartį su ES, pereinamuoju laikotarpiu valstybei kasmet reikėtų 20 milijardų eurų.

"Tai niekada nebuvo turgus dėl milijardų. Šis klausimas susijęs su Ukrainos priėjimu prie didžiausios integruotos ekonominės rinkos pasaulyje. Tai susiję su įvairių ekonomikos sektorių modernizavimu. Tai nesusiję su žmonių papirkimu mokant milijardus", - sakė C.Bildtas.

Jo nuomone, Ukrainai būtų naudinga Tarptautinio valiutos fondo (TVF) paskola, kurios gavimui ES žadėjo tarpininkauti pasirašius sutartį.

"Yra galimybė gauti gana daug paramos iš TVF. TVF paramos programa yra tai, ko reikia Ukrainai. TVF paramos programa suteiktų ir keletą milijardų, ir patikimumą", - kalbėjo C.Bidtas.

Pasak Švedijos ministro, Ukraina nesulauks investicijų, jei nebus sutarta dėl laisvosios prekybos sutarties su ES.

C.Bildtas taip pat sakė nesutinkantis, kad sutarties atidėjimas yra Rusijos pergalė.

"Šis sprendimas blogas Rusijai, nes Ukrainos modernizacija yra Rusijos interesas, tai padėtų ir Rusijos ekonomikos modernizacijai", - teigė Švedijos ministras.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)