O. Manigault-Newman, pirmiausiai išgarsėjusi kaip D. Trumpo televizijos realybės šou „Mokinys“ (The Apprentice) dalyvė, o vėliau gavusi darbą Baltųjų rūmų administracijoje su 180 tūkst. dolerių metiniu atlyginimu, paskelbė savo privataus pokalbio su prezidentu, įvykusio, kai ji jau buvo atleista, įrašą.

Šis žingsnis buvo naujausias nusivylusios žvaigždutės, kadaise buvusios uolios D. Trumpo šalininkės, dūris ir dar vienas stulbinamas nepateisinto prezidento pasitikėjimo pavyzdys. Be to, antradienį O. Manigault-Newman išleidžia savo atvirą knygą „Pamišėlis“ (Unhinged), kurioje atvirai pasakoja apie savo santykius su D. Trumpu.

Televizijos NBC laida „Today“ pirmadienį transliavo trumpą įrašą, kuriame girdėti, kaip D. Trumpas tvirtina nieko nežinojęs apie Omarosos atleidimą ir sakė apgailestaujantis dėl šios naujienos.

Po šios laidos D. Trumpo „Twitter“ paskyroje pliūptelėjo įžeidimų salvė.

„Kvaiša Omarosa, triskart atleista per „Mokinį“, dabar buvo atleista paskutinį kartą. Ji niekada nieko nepasiekdavo ir nepasieks“, – D. Trumpas rašė vienoje iš pikto tono žinučių.

Respublikonas prezidentas tvirtino, kad O. Manigault-Newman „jau yra visiškai pasirašiusi informacijos neatskleidimo sutartį“. Atrodo, kad šis pareiškimas – pirmasis D. Trumpo pripažinimas, kad administracijos nariai prašomi pasirašyti potencialiai neteisėtas tylėjimo sutartis.

Pasak Amerikos pilietinių teisių sąjungos, jeigu tokie susitarimai neleidžia vyriausybės darbuotojams atskleisti visos informacijos, sužinomos jų darbe, „jie yra prieštaraujantys konstitucijai ir neveiksnūs“.

Omarosa Manigault Newman

„Jie užsiima dideliu darbu“

O. Manigault-Newman įrašai taip pat didina D. Trumpo politinius rūpesčius. Jau kelias pastarąsias dienas į juos yra sutelktas Amerikos žiniasklaidos dėmesys, o pati Omarosa sakė NBC, kad „tikrai“ esama daugiau garso įrašų.

Atrodo, kad vėliausias įrašas rodo, jog prezidentas menkai žinojo, kas dedasi jo Baltuosiuose rūmuose, arba buvo linkęs meluoti, kad išvengtų konfrontacijos.

„Omarosa? Omarosa, kas dedasi? Ką tik per žinias pamačiau, kad galvoji išeiti? Kas atsitiko?“ – įraše girdimas sakant D. Trumpas, regis, tuo metu nežinojęs, kad ji jau yra atleista.

„Man netgi niekas apie tai nepranešė“, – pridūrė jis, nors Baltųjų rūmų administracijos vadovas Johnas Kelly tuo metu jau buvo nutraukęs O. Manigault-Newman darbo sutartį.

„Žinai, jie užsiima dideliu darbu, bet aš šito nežinojau, – sakė prezidentas ir pridūrė: „Aš šito nežinojau. Po velnių... Man visiškai nepatinka, kad tu išeini.“

„Kvaiša Omarosa“

Kai O. Manigault-Newman paskelbė pokalbio su J. Kelly dėl jos atleidimo įrašą, galbūt padarytą Baltųjų rūmų pasitarimų kambaryje, D. Trumpas pareiškė, kad Omarosa yra „padugnė“.

Prezidentas liejo pyktį ant savo buvusios draugės virtinėje „Twitter“ žinučių, ruošdamasis grįžti į Baltuosius rūmus po 11 dienų atostogų Naujajame Džersyje.

„Ji maldavo, kad duočiau jai darbo, su ašaromis akyse. Pasakiau: „Gerai“. Žmonės Baltuosiuose rūmuose jos nekentė. Ji buvo pagiežinga, bet negudri. Retai ją matydavau, bet girdėjau išties blogų dalykų“, – rašė D. Trumpas.

„Bjauri žmonėms ir nuolat neatvykdavo į susitikimus bei darbą. Kai prisijungė gen. Kelly, jis man pasakė, kad ji yra nevykėlė ir kelia vien rūpesčius. Liepiau jam pamėginti tai išspręsti, jeigu įmanoma, nes ji apie mane kalbėdavo PUIKIUS dalykus – kol buvo atleista!“ – tęsė D. Trumpas.

Atrodo, kad D. Trumpas yra linkęs sutikti su nuomone, jog šis neįprastas ginčas atrodytų sunkiai įsivaizduojamas jo 44 pirmtakams Jungtinių Valstijų prezidento poste.

„Žinau, kad „neprezidentiška“ užsipulti tokią padugnę kaip Omarosa ir kad aš mieliau to nedaryčiau, bet tokia yra dabartinė komunikacija, ir žinau, kad Melagingų Naujienų Žiniasklaida dirbs viršvalandžius, kad netgi Kvaiša Omarosa atrodytų kiek įmanoma legitimesnė. Atsiprašau!“ – sakoma jo žinutėje.

Buvusi padėjėja neliko skolinga – duodama interviu NBC ji pareiškė: „Manau, liūdna, kad vykstant visokiausiems dalykams šalyje jis randa laiko įžeidinėti mane ir mano protą. Tai yra jo (elgesio) su afroamerikiečiais taisyklė. Jis nežino, kaip susivaldyti.“

Žengdamas į valdžią D. Trumpas žadėjo, kad priims „tik geriausius žmones“, bet savo Baltuosiuose rūmuose nesugebėjo suvaldyti konfidencialios informacijos nutekinimų, nekompetentingumo, rietenų ir skandalų.

O. Manigault-Newman – tik viena iš keleto aukšto rango D. Trumpo padėjėjų, palikusių Baltuosius rūmus arba atleistų per pusantrų metų jo prezidentavimo.

Į šį sąrašą taip pat patenka buvęs nacionalinio saugumo patarėjas Michaelas Flynnas, komunikacijų direktorius Anthony Scaramucci, vyriausiasis strategas Steve'as Bannonas, valstybės sekretorius Rexas Tillersonas ir buvęs Aplinkos apsaugos agentūros vadovas Scottas Pruittas.