Interviu Šveicarijos dienraščiui „Le Temps“ kraštutinių kairiųjų Katalonijos separatistų partijos CUP narė Anna Gabriel teigė nusprendusi išvykti iš Ispanijos, nes „tėvynėje nebūtų sulaukusi teisingo teisminio proceso“.

Kaip pranešama, A. Gabriel trečiadienį turi atvykti į Aukščiausiąjį teismą Madride dėl savo vaidmens Katalonijai siekiant nepriklausomybės, po kurios paskelbimo Madridas įvedė Katalonijoje tiesioginį valdymą, nušalino regiono vyriausybę ir paleido jo parlamentą. Teismas nusprendė, kad Katalonijos bandymas atsiskirti buvo neteisėtas.

„Kadangi savo gimtinėje nesulauksiu sąžiningo teismo, ieškojau šalies, kuri gali apginti mano teises“, - laikraščiui sakė A. Gabriel ir pridūrė nuolatos sulaukusi iš kraštutinių dešiniųjų ekstremistų grasinimų nužudyti.

Moteris apkaltino Madridą „represija“ ir padėtį Katalonijos regione palygino su tuo, „kas šiuo metu vyksta Turkijoje“, nes Katalonijos separatistų lyderių atžvilgiu vyksta tyrimas dėl jų pastangų atskirti Kataloniją nuo Ispanijos.

Po bandymo Turkijoje 2016 metų vasarą įvykdyti karinį perversmą šalyje sulaikyta daugiau kaip 55 tūkst. žmonių, tarp kurių - žurnalistai, aktyvistai ir parlamento nariai. A. Gabriel teigimu, Katalonijoje prieš beveik 900 žmonių, tarp kurių mokytojai, policijos pareigūnai, politikai ir net rinkėjai, vyksta tyrimas arba buvo pareikšti kaltinimai.

Keli nušalinti Katalonijos vyriausybės nariai buvo suimti ir paleisti už užstatą arba laukia bylos nagrinėjimo kardomojo kalinimo vietose. Tuo tarpu buvęs Katalonijos regiono prezidentas Carlesas Puigdemont'as ir keturi buvę jo kabineto nariai pabėgo į Belgiją.