Kaip išskirtiniame interviu „NBC News“ pasakojo vyras, ši agentūra priminė normalią IT įmonę. Žmonės čia dirbo dieninėmis ir naktinėmis pamainomis. Čia veikė valgykla. Žmonės dirbo didelėse atvirose salėse.

Keturių aukštų pastate Savuškino gatvėje, Sankt Peterburge, kurį saugojo maskuojančia apranga apsirengę apsaugininkai, tinklaraštininkai ir buvę žurnalistai visą parą kūrė tūkstančius klaidinančių ir nesantaiką kurstančių pranešimų socialiniuose tinkluose ir naujienų straipsnių. Dirbo ne šiaip sau – sukurtas turinys turėjo atitikti specifines kvotas.

Visas darbas buvo „melas... melo karuselė“, sakė V. Bespalovas. „Kai įlipi į šią karuselę, nebežinai, kas yra už tavęs, ir tikrai nežinai, kas stovi prieš tave. Tačiau visi aplinkui bėga tuo pačiu ratu“, – pasakojo jis.

Vyras sakė esąs įsitikinęs, kad ši agentūra yra susijusi su Kremliumi. Tai patvirtina ir JAV žvalgyba, pažyminti, kad „Vladimirui Putinui artimas sąjungininkas, turintis ryšių Rusijos žvalgyboje“ yra „tikėtinas agentūros finansuotojas“.

Rusijos trolių fabrikas Sankt Peterburge

Prieštaringai vertinamas turinys

Lapkritį „Facebook“ atstovai Kongrese sakė su minėta agentūra susieję daugiau nei 80 tūkst. realybės neatitinkančio turinio vienetų. O „Twitter“ atstovai Senato Žvalgybos komitetui sakė turį duomenų, kad beveik 3 tūkst. paskyrų yra susijusios su minėta trolių agentūra.

„Šios „trolių fermos“ gali sukurti daug turinio su grotažymėmis ir temų, kurios iškraipo tai, kas laikoma normaliu organiniu pokalbiu, – „NBC News“ sakė Užsienio politikos tyrimų instituto vyresnysis mokslinis bendradarbis Clintas Wattsas. – Tai vadinama kibernetine propaganda. Tas kiekis melagingos ar tikros informacijos paverčia dalykus labiau tikėtinais, nei tai būtų įprasto pokalbio metu.“

V. Bespalovas papasakojo, kaip jo darbas buvo susijęs su Ukrainos diskreditavimu. Kiti jo kolegos visą savo dėmesį telkė į Jungtines Valstijas. Darbuotojams „amerikietiškame skyriuje“ buvo mokama nuo 1300 iki 2000 JAV dolerių už triukšmo kėlimą socialiniuose tinkluose.

Tik pradėjęs dirbti „trolis“ per mėnesį su priedais gavo apie 1000 JAV dolerių, sakė V. Bespalovas.

Kiekviename aukšte dirbo skirtingi rašytojai. Trečiame aukšte buvo rašoma siekiant diskredituoti Ukrainą ir propaguoti Rusiją. O rašytojai pirmame aukšte – tarp jų buvo ir buvusių profesionalių žurnalistų, kaip ir V. Bespalovas, – rašė naujienų pranešimus su nuorodomis į trečiame aukšte parašytus pranešimus socialiniuose tinkluose.

Darbuotojai trečiame ir ketvirtame aukštuose rašė komentarus po straipsniais ir kituose tinklalapiuose, prisidengdami netikromis tapatybėmis ir apsimesdami, kad yra iš Ukrainos. O rinkodaros komanda iš antrojo aukšto apjungdavo visą šią informaciją socialiniuose tinkluose.

Nors kiekvienas aukštas naudojo medžiagą, sukurtą kituose aukštuose, tarpusavyje žmonės beveik nebendraudavo, išskyrus susitikimus valgykloje ar per rūkymo pertraukėles.

„Galėjai dirbti pusę metų pirmame aukšte ir kurti melagingas naujienas ir nė karto nesutikti vyruko, kuris rašo komentarus po tavo straipsniu, – sakė V. Bespalovas. – Mes darėme tą patį, tačiau nepažinojome žmonių, kurie dirbo tą patį darbą, persmelktą melu.“

Su meile iš Ukrainos

Po Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos 2014 metais bei vėlesnio Rusijos suspendavimo G8 formate bei įvestų tarptautinių sankcijų V. Bespalovas buvo pasamdytas perrašyti straipsnių apie Ukrainą vienam tinklalapiui tam, kad atrodytų, jog tinklalapis veikia kitoje šalyje, o ne Sankt Peterburge.

Faktai išliko tie patys, tačiau keli pagrindiniai žodžiai buvo pakeisti: „teroristas“ tapo „kovotoju“, „Ukrainos armija“ tapo „nacionaline gvardija“. Rusijos negalima buvo kritikuoti. Tikslas buvo pasiekti, kad naujame tekste liktų 70 proc. senojo, o naujasis straipsnis interneto paieškos rezultatuose būtų kuo aukščiau, aiškino V. Bespalovas.

Vienu metu jis kūrė paskyras socialiniuose tinkluose, kurios turėjo skatinti prorusiškas nuotaikas. Viena ilgai gyvavusi paskyra esą buvo Maskvoje dirbančio žurnalisto, sakė jis.

„Taigi, įsivaizduokite, kad prisijungiate prie „Facebook“ ir matote paskyrą su savo nuotraukomis, tačiau kito žmogaus vardu, – sakė V. Bespalovas. – Ir žmogus iš šios paskyros rašo: „Fašistai Ukrainoje žudo rusus“. Ir dar yra nuoroda į naujienos šaltinį.“

„Mums sakydavo, kad merginų paskyras žiūrėdavo gerokai dažniau. Galėdavai parašyti vardą, pavardę, miestą... ir pridėti kokios nors patrauklios merginos nuotrauką iš interneto. Ir tuomet pridėti daug nuorodų. Pačių įvairiausių nuorodų. Galiausiai tas merginas užblokuodavo, o tu vėl pradedi iš naujo“, – pasakojo buvęs „trolis“.

Galiausiai kai kurios „trolių fermos“ paskyros socialiniuose tinkluose, kuriose buvo reiškiama parama Rusijos sankcijoms Ukrainoje, 2015 metų gruodžio pradžioje virto paskyromis, kuriose buvo agituojama už Donaldą Trumpą, teigia JAV žvalgyba.

„Dabar netikiu niekuo, kas skelbiama socialiniuose tinkluose“, – sakė V. Bespalovas.

Tuo metu Kremlius neigia žinojęs apie „trolių fabriko“ veiklą ir teigia, kad pranešimai apie jį taip pat yra melagingi.